Her er det nå forbudt å vanne hagen med spreder og slange

Artikkelen er over 2 år gammel

BAMBLE: Bamble kommune har innført midlertidig forbud mot hagevanning med spreder og slange i kommunen. - Prioriter blomster og busker og vann disse med kanne eller bøtte, lyder beskjeden.

DEL

– Grunnet meget høyt vannforbruk og for å opprettholde god vannberedskap innføres det fra 24. mai 2018 forbud mot hagevanning med vannspreder og slange. Hageslange skal frakoples utekran. Dette gjelder alle vannverksabonnenter i Bamble kommune. Forbudet gjelder til nytt varsel blir gitt. Vis også moderasjon ved bruk av vann til bilvask, husvask etc. ikke la vannet renne unødvendig, skriver Bamble kommune i pressemeldingen sendt ut torsdag.

De informerer samtidig om at plen er robust og tåler tørke og selv om den blir litt brun vil den komme tilbake.

Videre gis følgende råd:

– Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler plenen din bedre sol og tørke.

– Prioriter blomster og busker og vann disse med kanne eller bøtte.

– Å vanne dag/kveldstid med sola oppe gir liten effekt. Vann blomster og busker etter at solen har gått ned.

4–5 ganger normalt forbruk

Ekstremvarmen har naturligvis fått mange til å skru på spredere og vanne de nyplantede sommerblomstene godt de siste ukene. Kommunen minner om hva det i realiteten innebærer.

– Dersom du har en hagespreder med normalt trykk i 3–4 timer tilsvarer dette et vannforbruk på 2500–3000 liter, altså 4–5 ganger normalt husholdningsforbruk, skriver de.

– Mye sløsing med vann

André Lindkjen Olsen i Bamble kommune forklarer bakgrunnen for totalforbudet nærmere.

– Det er sjeldent med vannforbud så tidlig, men så har vi heller ikke noen normal mai måned nå. Vi ser på magasinene våre og på trykket på ledningene at det minker dag for dag. Det er heller ikke meldt en dråpe nedbør så langt værvarselet viser, så forbudet gjelder inntil ny beskjed gis, sier han.

Flere fra etaten ser også forbruket med egne øyne, når de ferdes på veiene i jobb. Mye defineres som sløs.

– Enkelte skrur på sprederen om morgenen omtrent og lar den stå til de kommer hjem. Vi ser også at vann til slutt renner nedover gatene når gress og hager er mettet på vann. Til sist er det jo også abonnentene våre det vil gå utover med dårligere vanntrykk, forteller han.

Vannreservene er ikke minst også viktige om det skulle oppstå brann i kommunen.

Artikkeltags