Her blir det helt forbudt med fyrverkeri

TREHUSBEBYGGELSE: Langesund sentrum og gamle Stathelle har begge mye tett gammel trehusbebyggelse. Her vil du med all sannsynlighet ikke å få skyte opp fyrverkeri i år.

TREHUSBEBYGGELSE: Langesund sentrum og gamle Stathelle har begge mye tett gammel trehusbebyggelse. Her vil du med all sannsynlighet ikke å få skyte opp fyrverkeri i år.

Artikkelen er over 3 år gammel

BAMBLE: Bamble kommune ligger an til å få det første lokale forbudet mot fyrverkeri i Telemark. Forbudet gjelder i den tette vernede trehusbebyggelsen i Langesund og på Stathelle.

DEL

Det er brannsjef Morten Meen Gallefoss som har fremmet forslag om å stramme inn ytterligere på bruk av fyrverkeri. Brannvernloven åpner for å innføre lokale forskrifter og det er med frykt for såkalte områdebranner de fremmer forslaget.

- Branner innenfor tett gammel trehusbebyggelse er svært krevende å slukke, og dette er et ledd i å forebygge det, sier Meen Gallefoss.

De aktuelle områdene er også pekt ut av DSB og Riksantikvaren som utsatte for nettopp slik branner.

Full støtte

Formannskapet fikk saken på bordet denne uken og gikk enstemmig inn for forslaget. Etter forslag fra Vibeke Emilie Abrahamsen (Frp) ble også området ved Herre og Bamble kirke tatt med.

Nå skal forslaget ut på høring, før det skal fattes endelig vedtak. Meen Gallefoss sier tilbakemeldingene han har fått så langt har vært utelukkende positive.

- Både velforeningen på Stathelle og i Langesund synes i hvert fall dette er et bra initiativ, sier han.

Brannsjefen viser til at det over flere år er blitt stilt stadig strengere krav knyttet til pyrotekniske varer. Store byer som Trondheim og Bergen har allerede også vedtatt lokale forbudssoner. Mye tyder på at Bamble likevel nå blir den første i Telemark til å innføre det.

- Det er noen flere småkommuner andre steder i landet som har gjort det, men ingen her i nærheten såvidt jeg vet, sier han.

I forbudssonen inngår også Croftholmen, men i alle andre områder av kommunen gjelder regler som før.

Porsgrunn: - Vanskelig å følge opp

Brannsjef Nicolay Underthun i Porsgrunn opplyser at de ennå ikke har noen lokale forbudssoner i kommunen. Den tette vernede trehusbebyggelsen i Brevik er et typisk eksempel hvor det kunne vært aktuelt, men vurderingen er altså en annen i Bambles nabokommune.

- Vi har vurdert lokale forbud, men har ikke gjort det. Vurderingen vår foreløpig er det blir forferdelig vanskelig å følge opp og at det er vel så bra å motivere til fornuftig oppskyting, sier Underthun.

Heller ikke Skien, som også har lignende tett trehusbebyggelse, har innført lokale forbud.

Artikkeltags