20 barn i Telemark venter på et nytt trygt hjem

TRENGER FLERE: Marianne Thorsen (midten) er fosterforelder for to små sammen med mannen. Bufetat og Kristi Storhaug Lien minner om at de trenger enda flere fosterhjem i fylket.

TRENGER FLERE: Marianne Thorsen (midten) er fosterforelder for to små sammen med mannen. Bufetat og Kristi Storhaug Lien minner om at de trenger enda flere fosterhjem i fylket.

Artikkelen er over 2 år gammel

TELEMARK: - Vi ønsket å få barn inn i livene våre, og bestemte oss for å bli et fosterhjem, forteller Marianne Thorsen fra Bamble. Men Bufetat Telemark trenger fortsatt mange flere som vil være med å gjøre en forskjell for barn og unge.

DEL

«Matpakkesmører søkes» står det på lappen du kanskje har lagt merke til rundt om på ulike oppslagstavler.

Det ser ut som det er et barn som har hengt den opp, men går du nærmere ser du det er Bufetat. De som jobber for å få rekruttere flere fosterhjem, og de som hjelper barn som av ulike grunner trenger et nytt hjem som kan gi de trygghet, omsorg og god oppfølging.

I går ble en ny hengt opp på Brotorvet i Bamble, av ordfører Hallgeir Kjeldal. Han benytter anledningen også til å rose de som allerede har tatt på seg oppgaven.

– Å gi et barn et nytt anker i livet er en stor oppgave å ta på seg, men også utrolig viktig for samfunnet. Det skal de virkelig ha ros og anerkjennelse for dem som allerede gjør en jobb for dette, sier Kjeldal.

Nytt kurs

Marianne Thorsen og mannen bestemte seg etter at de hadde fullført «PRIDE- kurset». Et opplæringsprogram som forbereder, utvikler og støtter fosterhjem. Her ble de også forberedt på ting som kan oppleves vanskelig ved å være fosterforeldre.

– Rettsprosesser for eksempel. For mange familier er det noe man må igjennom. Mange sier «det hadde jeg ikke klart», men jeg tenker heller på barna. Kanskje blir det ikke like mange års omsorg som man kunne ønske for alle, men tenk heller på hvilken forskjell du kan gjøre den tiden du har dem, påpeker Thorsen.

Thorsen og mannen ble fosterforeldre for et søskenpar på henholdsvis sju måneder og fire år, for fem år siden. De håper det blir 15 år til. Statistikken sier også at det er langt oftere barn blir værende hos fosterforeldre, enn tilbakeført til biologiske foreldre.

– Vår opplevelse har bare vært positiv. Det går kjempefint med barna og familien vår, sier Thorsen. Hun er blitt vant med at folk er nysgjerrig og spør. Derfor har hun også valgt å være så åpen hun kan.

– Særlig barn spør og lurer, så jeg har blant annet vært i klassen hos eldstemann og fortalt litt, smiler hun.

Februar neste år starter nytt PRIDE- kurs i Skien, og i mars starter et i Bamble. Ti samlinger over tre timer, inkludert hjemmebesøk.

– Det er for å gjøre potensielle fosterforeldre forberedt, og for vår del også for å avklare egnethet, opplyser rådgiver i Bufetat Telemark fosterhjemstjeneste, Kristi Storhaug Lien.

20 barn venter

Storhaug Lien forteller at 20 barn for øyeblikket venter på et fosterhjem. Behovet for nye hjem er alltid der, og årlig trengs rundt 50 nye. Det er særlig barn i alderen 8–14 år det er vanskelig å finne fosterhjem til.

– Fosterforeldrene vi har i dag er par både med og uten barn fra før, noen er enslige og andre er i likekjønnede parforhold. Alle er velkommen til å melde seg til oss om de tenker at de kan være noe for dem. Avgjørelsen om man ønsker å ta på seg en slik oppgave tar man først etter kurset, understreker Storhaug Lien.

Artikkeltags