Nå blir det optisk sortering også her

VIL SVARE: Slik ser startsettet ut for ferske søppelsorterere i Porsgrunn. Heidi Viki og kollegaene i Renovasjon i Grenland lover å svare på alle oppstartsspørsmål i august. FOTO: ELLEN ESBORG

VIL SVARE: Slik ser startsettet ut for ferske søppelsorterere i Porsgrunn. Heidi Viki og kollegaene i Renovasjon i Grenland lover å svare på alle oppstartsspørsmål i august. FOTO: ELLEN ESBORG

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: Denne høsten skal bananskall og kaffegrut bli drivstoff til søppelbilene.

DEL

– Folk i Porsgrunn forteller at de er glade for å slippe å sortere søppelet sitt. Men faktum er at de gjør det allerede: Porsgrunnsfolk leverer gullende ren plast til sorteringsanlegget. Det nye blir at matavfallet skal sorteres ut, forklarer Heidi Viki i Renovasjon i Grenland.

Alle husstander

I løpet av de neste ukene rulles det ut blå og grønne plastposer, matavfallskurver og informasjonsskriv til alle kommunens husstander.

– Matavfallet sendes til «Den magiske fabrikken», som starter opp i Vestfold i september. Der behandles matavfall, med biogjødsel og biogass som sluttprodukt, sier Viki.

Blir drivstoff

I løpet av neste år skal biogassen tas i bruk som drivstoff til renovasjonsbiler og busser.

– Det er moro å se at det nytter, og nå kan vi virkelig se verdien av avfallssorteringen.

I dag samler porsgrunnsfolk plastsøppel i store, blanke sekker som hentes sammen med papiravfallet én gang i måneden. Fra august av skal plasten sorteres i blå pose, og kastes i den svarte dunken. Matavfall skal kastes i grønn pose, og restavfall i en hvit, eller en vrengt handlepose.

Om det høres komplisert ut kan det være greit å vite at nabokommunene Bamble, Skien og Siljan har levd godt med ordningen siden 2008.

Oppdragende effekt

Tidligere i sommer gikk debatten rundt søppelsortering og nytteeffekten.

– Motstandere vil det alltid være. Men mange vil gjerne sortere ut matavfall, og vi får mange positive tilbakemeldinger på at det blir innført i Porsgrunn. Folk som er flinke til å sortere blir mer opptatt av gjenbruk, mener Viki.

«Kan denne beholderen brukes til noe annet?» og «Trenger jeg kjøpe nye ting bare fordi det er billig?» blir kontrollspørsmål før handling, mener hun.

– Tilbakemeldingene vi får er at folk reflekterer mer over avfall og forbruk, og hvordan ressurser kan brukes på nytt, sier Viki.

Det nye avfallssystemet er på ingen måter valgfritt, etter at lokalpolitikerne bestemte at Porsgrunn skulle bli med.

– Alle skal kildesortere avfallet sitt, det er de pliktige til etter renovasjonsforskriftene. Bruk posene riktig, og fortsett med å skylle og sortere plast, så skal dette gå veldig bra, sier Viki.

Artikkeltags