Arne Olsen Tovik er død

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det politiske mennesket, avismannen, radiomannen, en av Telemarks mest markante pressefolk de siste 30 årene, eller rett og slett bare Arne, er gått bort.

DEL

Meldingen mottok jeg med overraskelse og sorg tirsdag morgen

Det er ganske nøyaktig 25 år siden jeg traff Arne for første gang. Det var da jeg kom til Telemark sommeren 1984 og ble ansatt som sekretær i AUF i Telemark.

Arne var ikke lenger aktiv i AUF, men deltok i kulissene og var en jeg kunne kontakte for å få hjelp da jeg startet arbeidet.

Siden har vi på mange måter fulgt hverandre. Den politiske interessen og samfunnsinteressen har vært fellesnevneren.

Ikke bare var han i kulissene. Høsten 1984 begynte Arne i Arbeiderpartiet sentralt som informasjonssjef.

Gjennom denne jobben arbeidet han blant annet tett med partileder og statsminister Gro Harlem Brundtland i mange år.

Høsten 1987 vendte Arne igjen kursen hjemover og begynte som journalist i TA. Tre år senere, sent i 1990, ble han ansatt som ansvarlig redaktør og fikk ansvaret med å prøve å redde TA. Han skulle få avisa ut av det tunge uføret som den var havnet i.

Det ble mange omlegginger og mye støy. Blant annet ble TA gjort om til en avis i tabloidformat, som en av de første i landet. En prosess som ikke bare gledet avisens lesere.

Da jeg begynte som journalist i Varden i 1991 var TA fortsatt å regne med. Skuta ble berget, og en dag på våren 1993 ringte Arne meg. Han lurte på om jeg ikke kunne tenke meg å jobbe i TA i stedet for i Varden.

Han mente vel at røttene mine gjorde at jeg kanskje passet bedre i TA. Etter å ha tenkt og pratet en stund ble vi enige, og jeg ble ansatt. Dagen etter våknet jeg til Telemarksendinga og fikk høre at Arne hadde gått av som redaktør i TA. Typisk nok hadde han ikke sagt et ord om dette dagen før. Men da jeg endelig fikk kontakt med ham, så fortalte han bare at det ble en kjenning som skulle overta som sjef i TA. Han visste at jeg kjente Jan Erik Larsen som skulle overta og mente at avisa var i de beste hender.

Deretter gikk Arne til NRK Telemark, hvor han jobbet både som journalist og som redaktør. Da ble det også mer utejobbing, med blant annet fylkeskommunen og politikk som arbeidsområde.

Det er mangt et fylkesting jeg kan tenke tilbake på der gode minner strømmer på. Ikke minst av tospannet Arne og Bjørn Honerød. For disse to gladguttene sørget for mye humor. Det ble mangt et møte der latteren satt løst. Og selv om vi var konkurrenter så var ikke Arne den som sa nei til å gi en håndsrekning eller komme med gode råd og tips. Jeg er nok ikke den eneste journalisten i Telemark som i dag kan nyte godt av det vi lærte av Arne.

Det å være sammen med Arne var et godt lærested for en som var opptatt av politikk. Arne og Bjørn var jo for veteraner å regne. Det var ikke mange andre lokalkontor i NRK-systemet som kunne vise til tilsvarende kompetanse om det politiske liv, enten det var lokalt eller mer sentralt.

I 2004 overrasket Arne de fleste av oss. Han ble ansatt som politisk redaktør i Varden. Det var nok en del som gjorde seg noen tanker om det. Men det viste også hvordan utviklingen i den norske mediehverdagen har endret seg. Fra partiaviser til aviser uten partitilknytning.

De siste fem årene har Arne gledet og forarget. Hans spisse penn har mange ganger fått politikere til å ergre seg og lesere til å glede seg.

Det har ofte vært med glede at jeg og andre har lest hans politiske kommentarer i Varden. Andre ganger har jeg fortet meg å åpne konkurrentens avis for å se hva slags vinkling han hadde på saker fra møter der vi deltok fra hver vår avis.

Det er ikke lett å skrive når en som man setter så stor pris på har gått bort. At Arne gjennom flere år hadde slitt med helsa visste jeg, men det kom som et sjokk at han gikk bort så tidlig

Igjen sitter jeg med minnene om en hedersmann. En som alltid hadde tid til andre. Fortsatt ligger det tekstmeldinger på telefonen fra Arne. Meldinger med hilsener og skjemt. Smilet og latteren var aldri langt unna. Kommentarene pleide å sitte løst.

Tankene går til Arnes familie.

Hvil i fred, Arne.

Artikkeltags