Det var lenge en konspirasjonsteori at Apple gjorde iPhone tregere med tiden - helt til Apple innrømmet at det var akkurat det de gjorde.

Årsaken, forklarer Apple, er at etter hvert som batteriet blir dårligere, må bruken av prosessoren i mobilen reduseres for å sørge for at den kjører stabilt.

I kjølvannet av innrømmelsen har Apple kuttet prisen på batteribytte, fra 800 kroner til rundt 300 kroner. Tilbudet gjelder ut 2018 og for følgende modeller: Iphone 7, 7 Plus, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus og SE.

Telefonen vil imidlertid sendes fra Norge til Nederland for å få nytt batteri, og dermed må en belage seg på å klare seg uten hovedmobilen i et par uker.

Det anslås at så mange som to millioner nordmenn kan ha nytte av å bytte batteri.

Spørsmålet er om din mobil har fått redusert ytelsene?

Den enkleste måten å finne ut det på, er å bruke en app som viser hastigheten på hovedprosessoren.

Her har vi brukt gratisappen «Lirum Device Info Lite» på en iPhone 6. Fra menyen, velg «This Device» og klikk på «CPU». Nå kan du sammenlikne «CPU Actual Clock» med «CPU Maximum Clock».

Dersom de viser samme frekvens, blir ikke ytelsene på mobilen din redusert med overlegg. Her er klokkefrekvensen på mobilene som er «rammet»: iPhone 6 og 6 Plus: 1.4GHz iPhone 6S og 6S Plus: 1.84GHz iPhone SE: 1.84GHz iPhone 7 og 7 Plus: 2.34GHz.

Vær klar over at dersom du ikke har oppdatert mobilen din på en stund, vil ikke ytelsesreduksjonen være implementert selv om du kan ha et slitent batteri. For iPhone 6, 6S og SE startet begrensningen med iOS 10.2.1. For iPhone 7 startet det med iOS 11.2.

Det er også viktig å merke seg at appen ikke vil gi et tilstrekkelig pålitelig bilde av helsen til batteriet i din mobil. En skikkelig diagnose får du først ved å levere telefonen til Apple for undersøkelse. (ANB)