Åpnet nødhavn på Vadrette

Krisesenteret er et passivhus, det vil si at bygget er laget for å minimere CO2-utslippet. Det er et pilotprosjekt i Telemark, og har kostet 57 millioner kroner å bygge. Det har tatt fem år fra planleggingen startet til det endelige bygget står ferdig.

Krisesenteret er et passivhus, det vil si at bygget er laget for å minimere CO2-utslippet. Det er et pilotprosjekt i Telemark, og har kostet 57 millioner kroner å bygge. Det har tatt fem år fra planleggingen startet til det endelige bygget står ferdig. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: En trygg nødhavn for mennesker i krise åpnet dørene for første gang på fredag. Det nye krisesenteret på Vadrette er et tilbud for hele Telemark, og bringer familievolden frem i lyset.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

- Det er fælt at vi må bygge et krisesenter. Men når vi først gjør det, er det flott at bygget er så verdig at folk som kommer hit skjønner at vi er glade i dem, sa rådmann Knut Wille da krisesenteret ble åpnet. Nå står dørene åpne, med 11 boenheter og hjelp til kriserammede kvinner og menn.

FREM I LYSET

Det er den private, tabubelagte volden mellom mennesker oppmerksomheten blir rettet mot med det nye senteret.

- Dette er noe av det største og viktigste som har skjedd i Telemark på lang tid, sa skiensordfører Hedda Foss Five. Hun tror senteret kan være livsviktig for menn og kvinner fra hele fylket.

- Det er trygt og sikkert her, og så ligger det fint til, uttalte ordføreren.

30 års drøm ble til virkelighet for Einfrid Halvorsen, Gunn Valborg Thorsen, Kari Norheim-Larsen og Ragnfrid Høgmo Bakken. De satt i styret i Telemark arbeiderpartis kvinneutvalg, og startet arbeidet for å etablere et krisesenter for hele Telemark allerede i 1980.

RØRT OG STOLT

- Vi innså da at det var behov for en nødhavn, og startet arbeidet med varme hjerter og tomme hender. Vi dro på tiggerferd til ordførerne i fylket, minnes Norheim-Larsen. De fikk imidlertid til svar at familievold ikke var et problem i deres kommune.

- Det var noe de helst ikke ville snakke om. Den tida er over, konstaterte hun.

Det var en rørt og stolt Einfrid Halvorsen som takket alle gode krefter som har bidratt til å få på plass det nye, flotte senteret.

- Historiene er mange, og volden er brutal. Det kan føles irrasjonelt å være redd for en du elsker eller har elsket, og de psykiske skadene er aller verst. Heldigvis er det ikke spørsmål om behovet for et krisesenter lenger, sa Halvorsen.

Artikkeltags