Engasjementet for pasienter med leddgikt har et svært personlig bakteppe. Da hun ble født fikk moren leddgikt, og i løpet av hennes oppvekst ble moren svært dårlig. Da hun sto ved moren på dødsleiet i en alder av 13 år bestemte hun seg for å finne en medisin som fungerer mot sykdommen.

– Jeg husker da mamma var død og lå i kisten i stua. Alle rundt var så triste, men jeg husker at jeg og pappa ikke helt greide å dele den følelsen. Vi var egentlig lettet over at hun endelig fikk slippe, sier Kåss i kveldens Skavlan på NRK.

Letter plagene

Det er dette forskingsarbeidet på leddgikt, psoriasis og MS som hun til daglig gjennomfører på Betanien hospital i Skien.

Medisinen som er utviklet gjennom de siste årene inneholder blant annet hormoner som letter plagene. Målet er om noen år å ha kjørt nok studier til en FDA-godkjenning i USA og Europa. Testresultater viser ifølge Kåss effekt etter fem dager, mot normalt 12 uker for dagens medisiner på markedet.

Landslagssjefen

Det vakte internasjonal oppsikt, og nå har det japanske selskapet Astellas betalte 800 millioner kroner for lisensavtalen til patentet.

I tillegg til Kåss kommer blant annet Norges nye landslagstrener i fotball Lars Lagerbäck på Skavland i kveld, og kompisene Chirag och Magdi fra Karpe Diem blir både intervjuet og står på scenen med låten «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din».