Anders Vangen er gått bort

Anders Vangen på sitt kontor i Porsgrunn.

Anders Vangen på sitt kontor i Porsgrunn. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Anders Vangen sovnet stille inn søndag kveld, 19. mai. Han ble 53 år gammel.

DEL

Det bekrefter hans gode venn og tidligere sangelev, Jan Erik Fillan, overfor TA mandag morgen.

- Dette er kjempetungt og ufattelig trist. Han har vært en bauta i livet mitt. Det var han som tok meg til seg for over 20 år siden, og jeg hadde aldri vært der jeg er nå uten ham, sier Jan Erik Fillan.

Anders Vangens karriere i bilder

- Vi har vært gjennom ufattelig mye sammen og har vært på mange gode reiser. Vi har også vært gode naboer og gått gjennom hekken til hverandre, sier Fillan og legger til at de to vennene hadde gledet seg til å reise på turné sammen til høsten, med forestillingen "Flaggermusen".

Begge to hadde hovedroller i forestillingen, som er et samarbeid mellom opera Nordfjord og operaen i Kristiansund.

- Dette er tungt og meningsløst, sier Fillan.

HJERTEINFARKT

Fillan har fulgt sin venn gjennom den korte sykdomsperioden.

Anders Vangen fikk to hjerteinfarkt i april, og var igjennom mange operasjoner. 13. mai meldte Fillan at Vangen var overført fra Rikshospitalet til intensivavdelingen på Sykehuset Telemark.

- Den siste tiden sov han tungt, forteller Fillan, som sammen med en annen god venn og tidligere elev, Andreas Hoff, meldte om Anders Vangens bortgang en stund etter midnatt natt til mandag.

De skriver på nettsamfunnet Facebook:

"Kjære alle venner av Anders Vangen!

Nå har den nærmeste familie og nære venner fått denne beskjeden, og jeg publiserer dette i samråd med familien.

Som dere alle vet har Anders vært svært syk den siste tiden, og kroppen har vært under stor påkjenning med flere hjerteinfarkt og påfølgende operasjoner.

Den siste uken har han ligget på Sykehuset Telemark hvor legene har gjort alt de kunne for ham. Likevel ble han stadig svakere og det er med stor sorg vi nå meddeler at Anders sovnet fredelig inn søndag kveld den 19.mai. Dette er ufattelig trist og uvirkelig. Vi har mistet en nær venn, kollega og kunstner som har betydd enormt mye for så mange."

GRÅTER

Flere har delt meldingen og mange har gitt utrrykk for sin sorg over tapet av den store kulturpersonligheten fra Porsgrunn.

"Hvil i fred", "Dette er forferdelig trist" og "Min dypeste medfølelse" er noe av det folk skriver. Anders Vangen har over 3400 venner på Facebook.

Noen skriver at de gråter.

Også ordfører i Porsgrunn, Øystein Beyer, skriver på Anders Vangens Facebookside:

"Dette er et smertefullt tap for oss alle som har fått oppleve Anders som person og kunstner. Dette er ufattelig trist."

SYK

Operasangeren og frilansmusikeren ble i den siste tiden rammet av to hjerteinfarkt. Den første skjedde i midten av april, og Vangen skrev selv om det på Facebook:

"Er tilbake igjen etter en uke på sykehuset. Hjerteinfarkt, operasjon og fantastisk sykehusbehandling. Har vært en fæl sjæu! Har lang rekreasjonstid forran meg, men optimisme og humor hjelper vårs framover", skrev den folkekjære artisten.

Hilsninger om god bedring strømmet på, og Vangen responderte på dette noen dager senere: "Kjære venner! Takk for fantastisk hyggelige og varme hilsener! Jeg kommer plutselig tilbake med sang, latter og glede! Gleder meg til å jobbe med Lena Barth Aarstad! Vi har fremdeles mye på hjertet!(Også med infarkt). Jeg har alltid sagt at jeg sikkert er død før kulturhuset står ferdig i Porsgrunn, men nå risikerer jeg å oppleve det!! Noen mener at Porsgrunn bør fremstilles som et gifthøl! Mitt motto er: Hold Grenland skjult, ellers vil alle bo her! Snakkas!"

Men en kort stund senere ble Anders Vangen rammet av et nytt infarkt. Da var det Jan Erik Fillan som holdt Vangens venner oppdatert om situasjonen.

LES OGSÅ: Rammet av hjerteinfarkt

LES OGSÅ: Rammet av nytt hjerteinfarkt

SAMFUNNSENGASJERT

Anders Vangen omtalte seg selv som lokalpatriot. Han var ikke redd for å si sin mening om saker som lå hans hjerte nær.

Blant annet var han svært glad i Porsgrund Porselæn. Han var stolt av porselenet fra hjembyen, og han la ikke skjul på at julegavene - alle som en - ble handlet i porselensfabrikkens butikk.

Vangen var også opptatt av Ælvespeilet, og så veldig frem til at Porsgrunn skulle få sitte eget kulturhus.

- Kulturhuset blir en kostbar affære, men om 50 år vil dette huset fortsatt være bra. Det blir fantastisk flott. På en måte blir det et nytt sentrum i Porsgrunn, sa Vangen.

Også tapet av Østre Porsgrunn kirke berørte ham sterkt, og han uttalte blant annet:

- Brannen i Østre Porsgrunn kirke er en forferdelig tragedie for alle. Vi har mistet vårt åndelige sentrum, vårt viktigste tempel for gleder og sorger gjennom 250 år. Forfedrenes historie og vår tids viktigste arkitektoniske smykke er vekk. En sentral kulturarena er ikke mer. Jeg gråter i dag!

Vangen tok initiativ til støttekonsert for kirken, og samlet rundt 1000 mennesker i Rådhustrappa.

Da han fylte 50 år arrangerte han jubileumskonsert i Ibsenhuset. Inntekten fra billettsalget bestemte han seg for å gi bort - og kjøpte dermed pianoer til sykehjem.

- Det er viktig at de har det de trenger for å få musikk på sykehjemmene, så derfor bestemte jeg meg for å kjøpe noen pianoer, sa Vangen da han besøkte Borgehaven bo- og rehabiliteringssenter for å underholde og gi bort gaven.

I alt ga han bort fem pianoer. Ett til Borgehaven, to til Mule, ett til St.hansåsen og ett ambulerende.

LES OGSÅ: Sang ut for kirken

LES OGSÅ: Operasangeren og orkestergraven

LES OGSÅ: Fikk piano og operakonsert

LÆRER OG VENN

Anders Vangen utdannet seg til cand. mag. ved Statens operahøgskole på 1990-tallet. Han hadde i de siste årene blant annet stor suksess med sommershowene «Snålære blir´ ikke», «Snålære blir'e» og «Snålære med vårs to», som han satte opp i samarbeid med Lena Barth Aarstad.

Opp gjennom årene hadde han også mange sangelever, som han underviste hjemme og de siste få årene på det nye kontoret sitt i Porsgrunn.

De som hadde Anders Vangen som sanglærer, var heldige. Mange har, som Fillan og Hoff, gjort karriere som musikere. Og Vangen holdt ofte konserter sammen med tidligere elever.

Han inviterte mange av de unge talentene med på operaturer i Europa, og han kalte reisene "dannelsesreiser" med et glimt i øyet.

Artikkeltags