Storrvik: – Verre enn dødsstraff?

Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Prosessfullmektig advokat Øystein Storrvik (t.h.) og rettslig medhjelper advokat Mona Danielsen sammen med Breivik under innledningsforedraget. Skien fengsel tirsdag, første dag av rettssaken hvor Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. POOL
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Prosessfullmektig advokat Øystein Storrvik (t.h.) og rettslig medhjelper advokat Mona Danielsen sammen med Breivik under innledningsforedraget. Skien fengsel tirsdag, første dag av rettssaken hvor Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. POOL Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Breivks advokat Øystein Storrvik sier at Breivik aldri vil bli løslatt fra fengsel. Advokaten stiller også spørsmål til om hans soningsforhold er verre enn dødsstraff.

DEL

- Myndighetenen vil aldri løslate Breivik, det er lagt opp til at Breivik skal tilbringe resten av sitt liv i fengsel, sa Øystein Storrvik i starten på sitt innledningsforedrag.

Han understreket videre at rettssaken ikke er et forsøk fra Breivik å komme i offentlighetens søkelys igjen.

- Saken dreier seg om noe helt annet enn mange har trodd. Dette er ikke en sak reist for at Breivik skal komme tilbake i offentlighetens lys. Sannheten er at dette er en sak om innholdet i hans soning for resten av hans liv, sier Storrvik.

- Verre enn dødsstraff?

Advokaten sier videre at han mener staten tar på seg et stort ansvar for måten Breiviks soning foregår på.

- Når man ikke har dødsstraff, så har man et ansvar for å gi soningen et innhold som ikke er verre enn det dødsstraff ville ha vært, sier han videre.

- Regimet i dag legger ikke opp til menneskelige relasjoner, all kontakt foregår med profesjonelle aktører.

Breivik mener også at han blir uverdig behandlet med overdreven bruk av naken-ransaking og håndjern.

Ifølge en klage skrevet av Breivik selv, har det blitt gjennomført slike nakenundersøkelser mer enn 800 ganger siden 2011.

- Det har blitt konkludert med at jeg aldri har gjemt noe mellom rumpeballene, skrev han i klagen fra 2012.

- Hvorfor gjør man slikt når man ikke finner noe?, spør Storrvik.

Breivik har også opplevd nattlige inspeksjoner med lommelykt som belastende. Disse skal ifølge Storrvik tidvis ha blitt gjennomført så ofte som hver halvtime.

- Isolert fra pågripelsen

Siden pågripelsen har Breivik kun hatt besøk en gang uten glassvegg. Dette var et besøk av moren som varte i fem minutter kort tid før hun døde.

- Vår oppfatning er at han har sittet isolert hele tiden fra han ble pågrepet. Er man ikke sammen med andre er man isolert. Det spille ringen rolle hvor mange voktere og advokater man møter, sa Storrvik.

Under soningen i Skien har Breivik hatt en profesjonell besøksvenn. Også disse møtene har foregått gjennom en glassvegg.

Breivik skal allerede høsten 2011 ha vist tegn på isolasjonsskade. Dette kommer blant annet frem i et brev fra Ila fengsel til regiondirektøren i 2012.

Blant annet skal Breivik ha begynt å blande ting sammen og glemme ting.

Egen sikkerhet

Skien fengsel er også ansvarlig for terroristens sikkerhet under soningen.

- Det er et spørsmål om han må skilles fra andre fanger av hensyn til sin egen sikkerhet. Vi mener at det er fullt mulig at han kan være sammen med andre, sier Breiviks advokat.

- Mange har gjort grufulle handlinger i Norge, men det har ikke vært noen tradisjon for å holde dem isolert, sier han videre i sitt innledningsforedrag.

Artikkeltags