Breivik kaller han for sadist - i dag vitner han i retten

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Skien (NTB): Knut Bjarkeid, fengselsdirektør ved Ila fengsel, ble omtalt av Anders Behring Breivik som sadist i retten onsdag. Torsdag skal Bjarkeid innta vitneboksen.

DEL

Som øverste ansvarlige ved Ila fengsel er Knut Bjarkeid ansvarlig for de tiltakene Anders Behring Breivik hevder er nedverdigende, umenneskelige og derfor i strid med menneskerettighetene. Breivik selv karakteriserte Bjarkeid som sadist da han forklarte seg for retten onsdag, fordi sikkerhetsregimet ved Ila var så strengt at den terrordømte 37-åringen mener det har påført ham såkalte isolasjonsskader.

Deler av forklaringene til Bjarkeid og avdelingslederne Margit Kise og Tore Stenshagen ved Telemark fengsel avdeling Skien vil gå for lukkede dører, i og med at de skal gi retten sensitiv informasjon om sikkerhetstiltak ved fengslene. Derfor vil offentligheten ikke få kunnskap om hele soningsregimet som omfatter Breivik.

Tre celler og aktivitet

Det er naturlig at de forklarer seg i detalj om hvordan Breivik soner rent fysisk, hvilke sikringsrutiner den terrordømte har gjennomgått og må gjennomgå og ikke minst hva som er begrunnelsen for dem. Mye av dette er det allerede blitt redegjort for i retten: Breivik har tre celler til rådighet, aktivitetstilbud, samtaletilbud og en luftegård han får bruke jevnlig.

Likevel mener Breivik soningsforholdene er i strid med menneskerettighetene og at de fører til isolasjonsskader. Til støtte for denne påstanden har han Sivilombudsmannen, som i sin rapport etter en inspeksjon i fjor høst konkluderte med at det var risiko for skader som følge av soningsregimet.

Fengselslegene

Kontorsjef Helga Fastrup Ervik ved Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse er første vitne ut. Hun inntar vitneboksen torsdag morgen. Det er naturlig vente at hun redegjør for hvilke funn som ble gjort på Skien og hvorfor de kan medføre fare for soningsskader.

Senere på dagen skal fengselslegene ved Ila og Skien, Bjarne Haukeland og Bjørn Draugedalen, gi sine inntrykk og oppfatninger av Breiviks fysiske og psykiske helsetilstand.

Torsdag er siste dag før partene skal holde sine prosedyrer fredag. Da vil saken bli tatt opp til doms. Hva retten faller ned på, får vi trolig ikke vite før rundt tre-fire uker senere. (©NTB)

Artikkeltags