Breiviks besøksvenn: – Alle trenger noen å snakke med

Anders Behring Breivik forlater rettslokalene i Skien fengsel.

Anders Behring Breivik forlater rettslokalene i Skien fengsel. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Min jobb er å gjøre dagen litt bedre for kongerikets kanskje mest forhatte person, sier terrordømte Anders Behring Breiviks faste besøksvenn fra Skien.

DEL

– Anders Behring Breivik har behov for menneskelig kontakt, og jeg ble spurt. Presten her i fengselet sier noe fint: «Glem ikke fødselsgaven vi alle har fått, menneskeverdet». Jeg prøver å gjøre dagen litt bedre for kongerikets kanskje mest forhatte person, sa den 48 år gamle besøksvennen til Anders Behring Breivik i Borgarting lagmannsrett fredag ettermiddag.

Han er den eneste som har hatt anledning til møte Breivik til lengre uformelle samtaler, og har ikke hatt de samme begrensningene som fengselets ansatte når det gjelder å snakke om personlige ting og etablere en relasjon til Breivik. 48-åringen har heller ikke hatt noen restriksjoner i hvilke temaer han har kunne snakke med Breivik om.

48-åringen møter Breivik en gang i uka, og anslår at han totalt er oppe i 90 samtaler siden han første gang møtte den terrordømte massedrapsmannen i februar 2014.

Stresset og nervøs

– Jeg gikk inn i besøksrommet på avdelingen, og kjente jeg var stresset. Jeg hadde høy puls og var nervøs. Men vi kom veldig brått og greit i gang. Breivik var høflig, interessert, nysgjerrig og korrekt. Praten gikk fort og tiden gikk fort. Da jeg gikk derfra var jeg spent på fortsettelsen og litt lettet, sa besøksvennen.

48-åringen er utdannet teolog og har bakgrunn som blant annet feltprest. Han har også jobbet i kommunalt kriseteam, med ettervern og han er med i Kriminalomsorgens mentorordning mot radikalisering. I dag jobber han blant annet for Skien kirke og som pianolærer.

Da han inntok vitneboksen fredag, ba dommeren ham om å være varsom med å komme inn på det konkrete innholdet i samtaler han har hatt med Breivik, fordi det kunne skade forholdet de to har opparbeidet seg imellom. Derimot fortalte 48-åringen at de to aldri har gått tom for temaer å snakke om.

– Det er lite small talk. Vi går raskt inn på store tema, for eksempel om hvordan Europa og verden utvikler seg, om valget i USA. Den økonomiske krisen, Hellas og flyktningkrisen. Vi snakker om psykiatriske diagnoser og narsissisme. Om veien fram til den vanvittige dagen og om Utøya, sa han.

Penn fra Sundvolden

48-åringen kom rett fra et kurs på Sundvolden Hotel – hotellet der de overlevende etter Utøya-massakren samlet seg 22. juli for fem og et halvt år siden – da han skulle møte Breivik første gang. Han tok med seg en penn med hotellets emblem, den samme pennen som han har hatt med seg i alle samtalene med Breivik.

Besøksvennen sier spørsmålet om å bli Breiviks besøksvenn kom brått og uventet på han i 2014. Han sier at grunnen til at han sa ja til oppdraget var et sterkt ønske om å forstå hva som førte til 22. juli-angrepene. Han sa ja også av altruistiske årsaker.

– Først var jeg skeptisk til glassveggen som skiller oss under samtalene, og tenkte det ville danne et ugjennomtrengelig hinder for ekte kommunikasjon. Men da vi først satt der fungerte det som noe som ga en trygghet og forutsigbarhet. Jeg kunne konsentrere meg om det vi snakket om. Det er befriende å slippe å tenke på hva det kunne medføre å møte Breivik uten den veggen, sa 48-åringen.

Han var siste vitne ut i ankesaken om Breiviks soningsforhold i Borgarting lagmannsrett fredag. Utover noe tilleggsdokumentasjon til uka, er bevisførselen nå over. Partene skal holde sine prosedyre tirsdag og onsdag til uka.

Artikkeltags