Gå til sidens hovedinnhold

Skjerpings! Mange barn synes voksne drikker for mye i ferien

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvert femte barn i Norge synes foreldrene drikker for mye på ferie.

Det viser en undersøkelse alkovettorganisasjonen Av-og-til har fått utført.

Denne og neste uke er det høstferie over hele landet, og mange barnefamilier tar fri. I ferier er ofte barna lenger oppe, og de voksne drikker mer alkohol. Alkovettorganisasjonen Av-og-til har fått Ipsos til å gjøre en undersøkelse blant barn og unge om hva de tenker om de voksnes drikking i ferier.

Undersøkelsen viser at ett av fem barn ønsker at de voksne drikker mindre i ferien.

– Altfor mange barn kommer hjem fra ferien med vonde minner i bagasjen, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

– Er 20 prosent egentlig et høyt tall?

– Vi vet at barn ofte er meget lojale ovenfor sine foreldre, og at det skal mye til før de sier noe om foreldrenes alkoholbruk. Når 20 prosent – altså en femdel av de spurte – sier de opplever dette som problematisk, er det en tydelig beskjed til oss voksne, mener Eriksrud.

Ofte er ferietiden ekstra problematisk når det gjelder nettopp alkoholbruk.

– Når det er ferietid tøyer vi de vanlige grensene våre for alkoholbruk, og drikker mer med barn til stede. Vi vet at barna gjerne legger merke til at du er beruset lenge før du selv gjør det. God stemning er ikke alltid det samme for barn som for voksne, sier Eriksrud.

– Men, er det så galt å kose seg litt ekstra med et glass vin eller to i ferien, da?

– Det vi voksne opplever som positive effekter av alkohol, at vi blir litt ekstra glade, ler høyt og kanskje oppfører oss annerledes enn vi pleier, kan oppleves helt annerledes for barn. Mange synes det er skremmende når klemmen kanskje blir litt lengre eller lukter litt annerledes enn den pleier, sier Eriksrud.

Hun legger til at barn kan føle seg fryktelig ensomme og utrygge dersom de personene de er aller mest glad i forandrer seg.