Det er ingen skilt som lokker besøkende inn til den lille idyllen, men hvis du vet at du skal følge skiltet til Vestre Gulset, finner du Åletjern etter en liten kilometer med bil fram til parkeringsplassen og deretter en knapp kilometer til fots.

Skal skilte bedre

– Skilting til Åletjern er absolutt et tema i forbindelse med oppgraderingen som vi begynner med nå, sier daglig leder i Grenland friluftsråd, Bjørnar Løkstad. Rådet er et samarbeid mellom kommunene Skien, Porsgrunn og Drangedal.

– Hvorfor ikke det er skiltet fram til nå, skyldes nok strenge regler for skilting fra hovedvei og at Åletjern har vært så kjent for lokalbefolkningen, sier landbruksrådgiver Espen Nordstrand i Grenland landbrukskontor.

Den første friluftsporten

I forbindelse med Friluftslivets år er det nasjonale konseptet, Friluftsporten, lansert.

– Begrepet friluftsport skal bli kjent for innbyggerne som et friluftsområde, som er enkelt å oppsøke. Kriteriene for å bli en friluftsport, er at området ligger nært der folk bor, er lett tilgjengelig og er utgangspunkt for lengre turer, sier Løkstad, som dermed har fått godkjent Åletjern som fylkets første friluftsport. I fjor fikk fem kommuner i Norge oppgradert friluftsområder i et pilotprosjekt.

– I år er ti kommuner i landet i gang med slike friluftsportprosjekt, opplyser Løkstad.

Skjer i sommer

Grenland friluftsråd har mottatt 380 000 kroner fra Sparebankstiftelsen til oppgradering og fornying ved Åletjern. I tillegg vil det komme kommunale midler, men beløpet er ikke bestemt.

– Toalettforholdene er bra, men vi jobber med en bedre søppelhåndtering. Kanskje en dispenser til plastposer, som folk kan samle søppel i og ta med til en avfallsstasjon, sier Nordstrand og viser fram hundeposedispenseren som allerede er montert.

Ny gapahuk

På rusleturen rundt Åletjern, som blir anslått til cirka to kilometer, forklarer Løkstad og Nordstrand hvor de ønsker flere bålplasser, sittebenker og ny gapahuk.

– Denne gapahuken har stått her i minst 20 år og er falleferdig. Den skal vekk og erstattes med en ny. Vi håper at det meste er gjort til den første uka i september. Da er det Friluftslivets uke, forklarer Løkstad.

– Vi får se hvor langt pengene rekker. Vi har prioritert større parkeringsplass, som vi nettopp er ferdig med. Det er viktig at adkomst og skilting er oppgradert for flere gjester, avslutter de to.