Derfor hører du alarmen

Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Klokken 12.00 i dag testes varslingsanlegget over hele landet. Halvparten av oss vet ikke hva signalene betyr.

DEL

Klokken 12 onsdag ettermiddag blir varslingsanlegg rundt om i hele landet testet. Signalene testes to ganger i året, men de ulike signalene betyr forskjellige ting. Det er det ikke alle som er klar over.

Halvparten vet ikke hva det betyr

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser på sine hjemmesider at når tyfonene gir signal i tre serier med ett minutts opphold, betyr det at det er en «viktig melding – lytt til radio».

En ny undersøkelse viser at bare halvparten av befolkningen vet at signalet betyr nettopp det.

– Tidligere rullerte man på å sende de tre varslingssignalene. De siste årene har man kun sendt signalet «Viktig melding – lytt på radio». Signalet betyr i praksis «søk informasjon». Det viktigste er ikke hvor du søker informasjon ved akutt fare, men at du faktisk gjør det, sier Jon Birger Berntsen i DSB, som er sjef for Sivilforsvaret.

Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, kriseinfo.no og sosiale medier.

For å varsle befolkningen

– Det finnes omtrent 1 250 varslingsanlegg i Norge. De fleste ligger i byer og tettsteder og signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen, har avdelingsdirektør Arnstein Pedersen i DSB tidligere uttalt.

Dette signalet kan brukes både i krig og fred, for å varsle befolkningen ved akutt fare.

– I fredstid er det politiet som tar beslutning om slik varsling. Dette kan for eksempel være aktuelt ved gassutslipp fra industri eller dambrudd i vannmagasiner. I krig kan Sivilforsvaret utløse varslingsanleggene ved fare for flyangrep, sier Pedersen.

Artikkeltags