Gravlegges i dag

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Aase Straume gravlegges klokken 13.00 torsdag fra Gulset kirke i Skien.

DEL

Straume døde natt til onsdag i forrige uke. Hun ble 91 år gammel.

Som inngangpreludium hørte de fremmøtte en orgelsolo av Edvard Griegs "Våren". Etter dette fulgte "Amazing Grace" sunget av skiensartisten Hilde Norland Gundersen, etterfulgt av "Gje meg handa di ven" på fløyte av Guttorm Guttormsen.

Sylvia Salvesen leste diktene  "Å vere i livet" og "Ord over Grind" av Halldis Moren Vesaas.

Spillemennene Torgeir Straand og Knut Buen spilte henholdsvis Fykeruds "Vårlengt" og "Avskjed med Amerika" av samme komponist.

Første kvinne ut

Aase Straume var ikke bare TAs første kvinnelige journalist, hun var også Telemark fylkes første kvinnelige kultursjef, en jobb hun gikk til etter over 20 år avisbransjen.

En av de spektakulære journalistiske opplevelsene hennes kom da hun ved en tilfeldighet dekket OL i London i 1948. Kvinnelige journalister på den tiden var uvanlig, kvinnelige sportsjournalister var omtrent ikke-eksisterende. Hun begynte å jobbe i Varden da hun kom hjem fra London i 1949, og jobet der fram til 1957.

Hun sluttet i TA i 1970 for å bli byråkrat på Utbyggingsavdelingen til Fylkeshuset. I 1976 ble hun fylkeskultursjef.

I tillegg til TA, har Straume, som opprinnelig kom fra Gvarv, også jobbet i Porsgrunns Dagblad og avisa Telen på Notodden. På fritiden var hun aktiv i Akademiet for livslang læring og Norsk journalistlags seniorgruppe.

Bondekvinne

Straume var ved siden av yrkeskarrieren bondekvinne i 33 år. Hun fikk tre barn, alle jenter.

- To ting har vært viktige for meg med årene. Det er tilstedeværelse og mottakelighet, det vil si åpenhet for nye ting, sa Straume i et intervju med TA da hun fylte 85 år i mars 2009.

Artikkeltags