308 SS-soldater savnet

SAVNEDE I KARELEN-OMRÅDET: En del nordmenn ble også plassert i en enhet kalt SS-Skijegerbataljon Norge. I løpet av to dager i 1944 ble nærmest hele avdelingen utslettet av russerne. Levningene av de norske soldatene ble liggende ute i skogen i mer enn 60 år, nå er en del samlet inn og venter på å bli identifisert.

SAVNEDE I KARELEN-OMRÅDET: En del nordmenn ble også plassert i en enhet kalt SS-Skijegerbataljon Norge. I løpet av to dager i 1944 ble nærmest hele avdelingen utslettet av russerne. Levningene av de norske soldatene ble liggende ute i skogen i mer enn 60 år, nå er en del samlet inn og venter på å bli identifisert. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

For første gang kan NRK legge fram en samlet oversikt over hvem de savnede norske frontkjemperne var, hvor de kom fra, og hvor de ble borte. Mange av dem var telemarkinger.

DEL

- Det har ikke noe med denne saken å gjøre at han var frontkjemper. For oss handler det om å få hjem en bror og en onkel og få gitt ham en grav, sier Nils til NRK.

Han er en av dem som har en slektning blant de norske frontkjemperne som fortsatt er savnet.

Nye opplysninger viser at minst 308 norske frontkjempere er savnet. Dette er nordmenn som ble liggende der de falt, havnet i massegraver, i enkle feltgraver eller forsvant ute på oppdrag.

HVOR DE KJEMPET

De første meldingene om savnede nordmenn er fra sommeren 1941. Da rykket SS-Divisjon Wiking inn i det sørlige Sovjetunionen. Flere frontkjempere er savnet i dette området.

I 1942 ble enheten Den Norske Legion sendt til østfronten for å delta i beleiringen av Leningrad. I ett år skulle om lag 1 200 norske SS-soldater ligge i stillingskrig mot russiske styrker.

I 1944 havnet en annen enhet med nordmenn, SS-Regiment Norge, like i nærheten. De som er savnet i Leningrad-området, kom fra SS-Regiment Norge og Den Norske Legion.

SS-Regiment Norge kjempet til krigens slutt. De var med i sluttkampene om Berlin, og mange norske SS-soldater ble igjen et sted på slagmarken mellom Estland og Tyskland.

TYSKE ARKIVER

Levningene av de norske soldatene er blitt liggende ute i skogen i mer enn 60 år. Nå er en del samlet inn og venter på å bli identifisert. På slagmarken ligger også nordmenn som tjenestegjorde i vanlige Wehrmachtavdelinger, i spesielle SS-enheter og i den tyske krigsmarine. Også noen frontsykepleiere er savnet.

Dokumentene om de savnede norske SS-soldatene er hentet ut fra tyske arkiver av eksperter på frontkjemperne.

- Det som må respekteres i første rekke, er behovet til familiene. Myndighetene i Russland, Tyskland og Norge bør gjøre sitt ytterste for å få de tidligere soldatene tilbake til sine familier, sier en talskvinne for Det internasjonale Røde Kors i Genève.

Utenriksdepartementet vil ikke aktivt bidra til å identifisere norske SS-soldater, opplyser NRK.

Artikkeltags