Gå til sidens hovedinnhold

23-åring er utskrevet

Artikkelen er over 9 år gammel

RJUKAN: Den 23-åringe amerikaneren som satt fast på en fjellhylle på Gaustatoppen natt til tirsdag, er skrevet ut fra Rjukan sykehus.

Det opplyser Sykehuset Telemark til TA.no.

Etter flere timer i kulde og dårlig vær kunne redningsmannskapene grytidlig tirsdag morgen hente den uheldige turisten ned.

Mandag ettermiddag skal 23-åringen ha gått fra Rjukan togstasjon og begynt ferden opp vestsiden av Gaustatoppen. Underveis skal han ha gått seg fast på en fjellhylle, og kom seg hverken opp eller ned, opplyser operasjonsleder Thomas Fredriksen ved Telemark politidistrikt.

Klokken 01.10 natt til tirsdag kom meldingen om den savnede amerikaneren.

KLEDD FOR DAGSTUR

Han var ifølge politiet ikledd utstyr for en dagstur, og var sterkt nedkjølt.

Mannskap fra politi, Røde Kors, alpine redningsgrupper og et Sea King-helikopter ble satt inn i søket etter 23-åringen.

Det ble utover natten jobbet med å lokalisere hvor den savnede befant seg.

HINDRET AV DÅRLIG VÆR

Rett før klokken 05 natt til tirsdag klarte Sea King-helikopteret å lokalisere mannen, men ekstremt dårlig vær i området gjorde det vanskelig å hente ham ut fra fjellhylla.

Han skal ha sittet på en fjellhylle cirka 1450 moh, og det var både snø og tåke på stedet.

TAs journalist som kom til området ved Selstali i morgentimene tirsdag kunne melde om hard vind, sludd og en temperatur et sted mellom 0-2 grader.

Mannskap fra Rjukan og Tinn hjelpekorps hadde da i over tre timer forsøkt å ta seg frem til amerikaneren, men uten å lykkes.

HOLDT VARMEN

Amerikaneren ble observert hoppende opp og ned på fjellhylla for å holde varmen. Han hadde da tilbrakt flere timer på fjellhylla i påvente av redning, og var sterkt nedkjølt.

Ved 10-tiden tirsdag formiddagen kunne redningsmannskapene fra Langfjella alpine redningsgruppe ta seg fram til 23-åringen og følge ham nedover fjellet til fots.

KOM HELSKINNET NED

- Han har nå kommet helskinnet ned til Selstali seter i Gausdalen. Ledsaget av redningsmannskapene gikk han for egen maskin ned fra fjellsiden, og er nå undersøkt av lege fra Sea King-redningshelikopter. Han fremstår ikke som alvorlig skadet, og har fått på seg varme og tørre klær. Han vil bli kjørt med ambulanse til sykehuset i Rjukan for en sjekk, opplyser operasjonsleder Aaltvedt.