20-åring banket opp stefar

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

NOTODDEN: En mann i 20-åra fra Midt-Telemark er dømt til fengsel i et halvt år for grov vold mot sin tidligere stefar. I flere år har de to hatt et konfliktfylt forhold, og i mai i år anmeldte mannen den tidligere stefaren sin for et angivelig overgrep.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det kommer fram i en dom fra Aust-Telemark tingrett, hvor en mann i 20-åra er dømt for vold mot sin tidligere stefar. Voldsepisoden skjedde natt til søndag 23. oktober i Bø sentrum i fjor.

- VAR NØDVERGE

Da saken nylig var oppe i retten, erkjente mannen i 20-åra de faktiske forhold. Men han nektet straffskyld og hevdet at han handlet i nødverge. Den tidligere stefaren satt i en bil da mannen i 20-åra kom bort for å prate den aktuelle natta i fjor. Etter en krangel knuste mannen bilens sideruter. Kort tid etter rev han den tidligere stefaren sin ut av bilen, noe som førte til at stefaren slo til ham i ansiktet. Deretter slo mannen i 20-åra til stefaren med ett slag.

Retten mener at det første slaget mot den tidligere stefaren må anses som nødverge, og at mannen ikke kan straffes for dette. Stefaren falt etter det første slaget, og deretter skal mannen i 20-åra ha satt seg over ham og slått tre-fire nye slag mot ansiktet, uten at den fornærmede tok igjen.

FIKK TO KJEVEBRUDD

Den tidligere stefaren skal ifølge eget utsagn og et vitne ha besvimt.

- Retten bygger videre på vitnets observasjon, og finner bevist at tiltalte deretter sparket fornærmede i ansiktet/hodet, heter det i dommen.

Både politi og ambulanse ble tilkalt til stedet, og den tidligere stefaren ble kjørt til sykehus, hvor han måtte opereres for to kjevebrudd.

Mannen i 20-åra sto også tiltalt for fyllekjøring, noe han tilsto i retten. Det var en septemberdag i fjor at mannen promillekjørte i Kviteseid.

- BERETTIGET HARME

Dommerfullmektig Kari-Anne Hille Valla og meddommerne Gry F. Bløchlinger og Tom Wormsen har dømt mannen i 20-åra til fengsel i et halvt år, samt til å betale en bot på 45 000 kroner. Han er fradømt retten til førerkort i to år, regnet fra da førerkortet ble beslaglagt. Mannen må også betale 9810 kroner i erstatning og 10 000 kroner i oppreisning til sin tidligere stefar.

Ved straffeutmålinga mener retten at straffelovens paragraf 56 bokstav b, «berettiget harme», kommer til anvendelse. Retten viser til at den tidligere stefaren gjentatte ganger har brutt besøksforbudet mot tiltalte, og det vises også til den tidligere stefarens krenkende opptreden like før volden skjedde. I dommen heter det at tiltaltes harme har bygget seg opp gjennom krenkelser og ydmykelser over lengre tid.

Artikkeltags