20 år med jazz og litt til

DAGENS STYRE: F.v. Kine Kronkvist, Annette Winkelmann, Mari Romarheim Haugen, Øystein Akselberg, Matthew McGowan, leder Torill Edvardsen, Rita Monika Mienna, Trond Ivar Bækken og Anne-Thea Haavind. Sjur Lysaker og Dag Hagen var ikke til stede.

DAGENS STYRE: F.v. Kine Kronkvist, Annette Winkelmann, Mari Romarheim Haugen, Øystein Akselberg, Matthew McGowan, leder Torill Edvardsen, Rita Monika Mienna, Trond Ivar Bækken og Anne-Thea Haavind. Sjur Lysaker og Dag Hagen var ikke til stede. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

I mars 1988 gjennomførte en gruppe kulturstudenter et prosjekt ved det som da het Telemark distriktshøgskole. Prosjektet gikk ut på å starte jazzklubb i Bø. 20 år seinere slår arrangøren til med et vårprogram som sier jubileum.

DEL

Jazzklubben i Bø er blitt voksen. Torsdag denne uka sparkes vårens program i gang med turnéstarten til Mathias Eick og hans kvartett. Jazzklubben har med 200 000 kroner lagt litt ekstra midler i budsjettpotten i anledning jubileumsprogrammet, og på tampen av vårsesongen planlegger styret en liten overraskelse i form av en mini-jazzfestival.

300 KONSERTER

Den første konserten som jentene i studentprosjektet lanserte var med bandet «First Zet», og datoen var 15. april 1988. Dagens nestleder, Øystein Akselberg, kom med i styre og stell på nyåret 1989. Det er nærmere 300 konserter siden.

Selv om lokale krefter er med og bidrar på arrangørsiden, har det alltid vært en stor andel studenter i styret. Tidligere naturstudent Akselberg kan blant annet fortelle at det i en periode ikke var en eneste kulturstudent med i ledelsen, bare natur- og økonomistudenter.

Jazzklubben har siden oppstarten holdt hus forskjellige steder, men det hele startet på studentenes vanningshull Kroa. I de seinere årene har de fleste konsertene funnet sted på «Grillen», som nå går under navnet XO Pub i Bø Vertshus.

STORHETSTIDA

Ifølge nestlederen opplevde klubben sin storhetstid på 1990-tallet. Veksten startet i 1992, og i 1996 ble klubben kåret til Årets jazzklubb, samme år som den fikk status som sentral jazzklubb.

- I storhetstida var det ingen jazzklubber i landet som hadde så godt besøk som oss. Vi hadde ofte 120 besøkende på klubbkonsertene, forteller Akselberg.

I 1993 kjørte klubben hele 16-17 konserter i året. Bø jazzklubb har fortsatt bra aktivitet, men publikumstallet svinger mer fra konsert til konsert, fra 30 på det minste til 180 på det meste.

Den tidligere lederen vet ikke helt hva som er mekanismen bak gode eller ordinære perioder. En kombinasjon av bra programmer, at jazzklubben hadde noe som var in i tida og at jungelordet gikk rundt kan han vært en del av oppskriften, tror han.

- Det er ingenting som er så viktig som at folk snakker om konsertene, sier han.

En annen suksessfaktor er at jazzklubben har et vesentlig fundament i studentmiljøet, samtidig som mange av konsertene også trekker lokalbefolkningen. Konsertarrangøren har heller ikke vært tro mot den smale jazzsjangeren, uten at de har fått kritikk av «menigheten» av den grunn.

MUSIKERE RAMLET INN

Når det gjelder tilgangen til jazz- og jazzrelaterte artister, kan Øystein Akselberg konstatere at det finnes et økende spekter av band å velge i. Og musikerne har blitt mer proffe og seriøse med årene.

- Før kunne musikere komme ramlende inn. De drakk gjerne øl i bilen fra Oslo, og fortsatte på scenen. Nå er det bare unntaksvis at musikere vil ha øl på scenen, opplyser Øystein.

- Det kommer masse nye band hele tida. Omfang og utvalg er annerledes nå enn i starten. Det gror veldig i norsk jazz, og det er band i ulike sjangre og med mange forskjellige uttrykk.

Selv sliter han litt med å sile ut høydepunkter fra 20 års virke. Lars Martin Myhre og Odd Børretzen ble veldig populære på 90-tallet, og en kveld i 1996 var planen at de to skulle holde en intimkonsert på Grillen. Men responsen tok av, og konserten ble flyttet til Kroa. Utsolgt hus og 650 besøkende. Artistene måtte skysses forbi en kø som gikk opp til gang- og sykkelveien ved Kroa. Akselberg minnes også da det var stinn brakke for kvartetten med Nils Petter Molvær, Bugge Wesseltoft, Audun Kleive og Bjørn Kjellemyr på vertshuset, og da gitaristen i Balla Bluesband vrengte av seg den hvite t-skjorta og alle i lokalet sto på bordene. Det var i 1992.

Denne våren satser styret på en sterk konsertrekke med flere plateaktuelle publikumstrekkere.

Artikkeltags