Det sier sykepleier Yngvild Bjørbæk Nilsen som arbeider ved dialyseavdelingen på Sykehuset Telemark i Skien. Der begynte utskiftingen av maskinene allerede i 2014 og har pågått fram til i dag, de 14 maskinene som kom nå nettopp utplasseres på Rjukan, Notodden og Kragerø. Også i Åmot er det et tilbud.

Renser blodet flere ganger per uke

– Dette betyr at alle dialysemaskiner i Telemark er helt moderne, og det gjør det langt lettere for oss ansatte og gir et tryggere og mer effektivt tilbud for pasientene; noen av dem må innom flere ganger per uke for å rense blodet - det tar minst fire timer hver gang, opplyser Bjørbæk Nilsen.

– Denne behandlingen er livsnødvendig ved akutt nyreskade eller ved kronisk nyresykdom som har vært lenge. 

Millioner på teknisk utstyr

De 14 nye maskinene har kostet 1,2 millioner kroner, og det skal i 2019 være satt av i alt 74 millioner kroner til medisinskteknisk utstyr ved Sykehuset Telemark.

Maskinene vil bidra til at opplæring og ferieavvikling blir enklere, og det vil gjøre det mindre problematisk å flytte ansatte mellom dialyseavdelingene.

Oppleves tryggere

– Jeg har blitt dialysebehandlet i omlag to og et halvt år. Det er klart det oppleves tryggere for meg når nye maskiner er på plass, forteller Roar Hamsdokka – 69 år fra Porsgrunn.

Han må stille på dialyseposten i Skien tre ganger hver uke. På samme tid venter han på en nyretransplantasjon.

– Er behandlingen kjedelig?

– Tja, det går jo greit, og nå har de fått nye tv-er her på avdelingen også. Betjeningen er i tillegg veldig flott og hjelpsom.

Går via en slange

En dialyse går konkret ut på å fjerne avfallsstoffer fra blodet når nyrene ikke er i stand til dette. En dialysemaskin mottar pasientens blod via en slange. Maskinen har et filter som fjerner avfallsstoffene fra blodet. Når blodet er renset føres det tilbake til kroppen.

Dette skjer flere ganger under én behandling.