Gå til sidens hovedinnhold

Ny rekord: Får søknader til 37 millioner kroner

ULEFOSS: I koronatider er det lokale oljefondet viktigere enn noensinne, ser det ut til. Sparebankstiftelsen Telemark – Holla og Lunde, har mottatt søknader på over 37 millioner kroner. Det er ny rekord.

– Aldri før har vi opplevd at det søkes om et så stort beløp. For oss er det veldig gledelig. Det betyr at aktivitetsnivået er høyt, og initiativene mange, sier daglig leder Guri Ramtoft i Sparebankstiftelsen.

Hele 83 søknader var kommet inn da søknadsfristen på årets gavemidler gikk ut sist søndag. Av disse er totalt sju gavesøknader i millionklassen. Majoriteten av søknadene ligger mellom 100 000 og én million kroner.

Siden oppstart har Sparebankstiftelsen delt ut gaver for nesten 40 millioner kroner til allmennyttige formål.

Lett å søke

Den daglige lederen har en teori om hvorfor det settes rekord i søknadsbeløpet i år.

– Jeg tror det viktigste er at flere har blitt kjent med Sparebankstiftelsen det siste året. Vi har bevisst jobbet med å synliggjøre hva gavene blir brukt til, og hvilke muligheter vår lokale sparebankstiftelse kan bidra til å realisere. Du kan gjerne si at vi rett og slett har markedsført oss bedre, sier hun.

Nytt av året er også en elektronisk søknadsportal, som alle gavesøkere må skrive søknaden inn i. Denne portalen har gjort det enklere å søke, og Ramtoft tror dette også kan ha bidratt til rekordsummen.

– Det beste med jobben

Det har blitt mange sene kvelder på den daglige lederen de siste ukene. Alle søknadene skal leses grundig, kategoriseres og kvalitetssikres opp mot stiftelsen sine vedtekter. Deretter skal de legges fram for styret, som fatter endelig vedtak på hvordan midlene skal fordeles.

– Men dette er jo det beste med jobben. Vi får virkelig et godt innblikk i hva frivilligheten betyr for oss som bor i Nome og omegn. Den høye søknadssummen viser at det er positivitet og masse kreativitet blant lag, foreninger og organisasjoner til tross for et spesielt år, sier Ramtoft entusiastisk.

– Dersom en regner med verdien av dugnadsinnsatsen i søknadsbeløpene, og slår dette sammen med kronene som det er søkt om, så kommer en faktisk opp på over 57 millioner kroner i samlede verdier. Det er et formidabelt tall, og sier alt om hvor sterkt frivilligheten står, forteller Ramtoft.

Ekstra koronamidler

Nettopp det spesielle året, med koronapandemien som bakteppe, har ført til at Stiftelsen i 2020 har vært ekstra gavmilde. Det er allerede delt ut gaver for fem millioner kroner.

I tillegg etablerte stiftelsen sammen med Sparebank1 Telemark et koronafond på til sammen to millioner kroner, som ble gitt i ekstraordinær støtte til frivillige lag og organisasjoner.

Generalforsamlingen i stiftelsen har gitt styret en ramme på seks millioner kroner til årets gaveutdeling. Gavesøkerne får svar på sine søknader i midten av november måned.