I søknaden om utvidet konsesjon ved Notodden flyplass ble det lovet at eieren av flyplassen – Notodden kommune – ville tilby innløsing og nødvendig støydemping av boliger og skoler som ble berørt av flystøy. Konsesjonen gir tillatelse til langt over 20 000 bevegelser i året. Før dette ble det utarbeidet et støysonekart som sa at 116 hus lå i gul sone for støydemping og at tre hus lå i rød sone – og måtte innløses. Denne kartleggingen ble laget av Sintef.
Samferdselsdepartementet ba faktisk Luftfartstilsynet om å ta opp konsesjonsspørsmålet til ny vurdering dersom det ikke forelå en konkret plan for gjennomføringen av støydempingen – som var ventet å ta et par år. Notodden kommune rakk ikke den fristen, men konsesjonsspørsmålet ble ikke satt på dagsorden.
Nå er utarbeidet en ny rapport – der kun 23 hus av de 116 i gul sone er undersøkt. I 2022 er det Sweco som har laget rapporten.
Konklusjonen er at «ingen av byggene har innendørs støynivå over grenseverdi 42 desibel».
Dermed er det – ifølge rapporten fra Sweco – og rådmann Per Sturla Wærnes – ikke behov for noen støydempende tiltak overhode.
(saken fortsetter under bildet)
Bare tull
Roar Nordbø er flyplassnabo. Han reagerer på den nye rapporten med en tordentale.
– Dette er helt vilt. Den forrige rapporten slo fast at det var 116 hus i gul sone og tre hus i rød sone. Det ser ut som de har økt grenseverdien for støy med noen desibel i den nye rapporten – slik at ingen blir berørt. Den forrige støymålingen tok heller ikke høyde for den økte bruken som den nye konsesjonen gir, så dette er bare tull. Fra dag én i denne saken har Notodden kommune prøvd å unngå dialog med oppsitterne rundt flyplassen.
Notodden flyplass
Den totale driftsstøtten til Notodden flyplass var på rundt 20 millioner kroner i både 2020 og 2021.
TA lagde i 2019 en artikkel som handlet hva flyplassen hadde kostet skattebetalerne i driftsstøtte hver bidige dag, året rundt, de siste 16 årene.
– Billig, mente daværende reiselivssjef og nåværende ordfører i Tinn, Steinar Bergsland. Tinn kommune støtter flyplassen med 100 000 kroner i året.
Det ble altså brukt over 151 millioner kroner i statlige, fylkeskommunale og kommunale midler på flyplassen i perioden 2004 til 2019. Legger vi på 20 millioner i året for de siste tre årene er summen over 190 millioner kroner.
En sykehjemsplass i Notodden kommune koster for øvrig rundt 3000 kroner dagen.
Historisk sett har Notodden flyplass vært et infrastrukturprosjekt som har slukt penger.
I 1984–1985 ble det gjennom en tredelt løsning mellom Norsk Hydro, Telemark fylkeskommune og Notodden kommune, besluttet å oppgradere flyplassen, slik at hydroansatte skulle få en funksjonell reisevei til arbeidsplasser i Nordsjøen. Norsk Hydro bidro med innflygningssystemer. Telemark fylkeskommune bidro økonomisk med anslagsvis 750 000 kroner (noe usikre opplysninger) til belysning. Notodden kommune bidro økonomisk til driftskostnader som for eksempel brøyting og bemanning – noe de fremdeles gjør (seks ansatte). I 1998 bidro Staten med ni millioner kroner til opparbeiding av fuel-anlegg og parkeringsområder til fly (etter nedleggelsen av Fornebu lufthavn). I 2004 bevilget Staten 700 000 kroner til utbedring av gjerder og i 2010 bevilget staten 9,5 millioner kroner til asfaltering. I 2018 bevilget Telemark fylkeskommune 10 millioner kroner som del av et 50-prosents spleiselag med Notodden kommune for utvidelse av rullebanen. Gjennom årene har den årlige, kommunale driftsstøtten til flyplassen variert mellom 800 000 og fem millioner kroner.
Per i dag søker Notodden kommune regjeringen om 80 millioner kroner i ytterligere investeringsstøtte. For å – teoretisk – kunne håndtere en fast flyrute for fly med mellom 40 og 70 seter – og eventuell chartervirksomhet med opptil 140 seter. Det skal også bygges en ny flyterminal med egen tollavdeling.
Bergensruta med Bergen Air Transport – som ble avviklet i 2017 – fordi det ikke var stort nok trafikkgrunnlag – hadde i sin tid 12 seter, men fløy stort sett halvtom. Selskapet Airwing kom på banen, men i 2019 var det slutt også for dem. Siden har det ikke vært fast rute fra Notodden.
De siste årene har Telemark airshow arrangert flyshow på Notodden flyplass – noe som trekker tusenvis av publikummere – en dag i året.
Det har de siste 10-årene vært satset store penger på flyplass etter flyplass i Norge, Geilo/Dagali lufthavn, Fagernes lufthavn, Moss lufthavn, Gullknapp lufthavn og Geiteryggen. Felles for dem alle var at det ikke var liv laga med kommersiell turist- eller næringsflyginger.
Notodden kommune – 100 prosents eier av flyplassen – har fremdeles troen. Fordi:
Notodden flyplass er i dag Telemarks eneste flyplass med daglig operativ drift og folk i flytårnet. Småfly- og seilflymiljøet i Norge har hatt base på Notodden i årevis, via etablerte flyklubber og privatflyeiere. Pilotskolen er lagt ned, men en helikopterskole som heter European Helicopter Center bruker fremdeles området. Det er også mulighet til å fly med historiske fly. I tillegg bruker nødetatene flyplassen – og Luftforsvaret. Selskapet Flyteknisk holder også til her, et flyverksted og servicepunkt som ansees som det største og viktigste i hele Sør-Norge. I tillegg har Edgeperformance etablert seg på flyplassen – de bygger moderne flymotorer og eksporterer 85 prosent av produksjonen sin.
Notodden flyplass har vært uten fast ruteflyging i tre år nå. Blir det ikke etablert en rute i løpet av 2023 eller 2024, kan det spøke for fylkeskommunale støttemidler i millionklassen. Rådmann Per Sturla Wærnes har tidligere uttalt at en ny rute skal være på plass innen utgangen av 2023.
Notodden kommune har også utarbeidet en eierskapsmelding for det som formelt heter Notodden lufthavn AS.
– Nå foreligger det altså to støykartleggingsrapporter som har totalt forskjellig konklusjon, samtidig som de i mellomtiden har søkt om adskillig flere bevegelser i årene som kommer. Jeg lurer på hva slags bruk og flytyper denne siste rapporten baserer seg på. Dette er å føre folk bak lyset. Jeg føler denne siste rapporten bare er «en god dag mann økseskaft»-svar for å unngå forpliktelsene som den forrige rapporten ga kommunen. Vi som bor i området føler oss overkjørt og maktesløse.
– Kommunen tar null hensyn til sine innbyggere – kanskje kommunen burde begynne å bry seg om de som faktisk bor her i dag, i stedet for hele tiden snakke om andre som de ønsker skal flytte hit. Det er en gåte at kommunen og andre myndigheter bruker så mye penger på denne flyplassen. Det er jo ikke noe realitet i dette med at flyplassen skaper arbeidsplasser og at industrien på Notodden og Kongsberg er så avhengig av den. De som trenger å sende ting bruker tog eller trailer – som frakter varene rett til Gardermoen. Derfra går det alltid et fly. Det er ingen som har bruk for Notodden flyplass – bortsett fra dem som bruker den som lekeplass og de få som har det som arbeidsplass, sier han.
To typer støy
TA har spurt rådmann Wærnes om hva som har skjedd og hvorfor konklusjonen er snudd på hodet.
(saken fortsetter under bildet)
– For det første er jeg glad for at det er avklart at det ikke er behov for støydempende tiltak for å redusere innendørs støy i det kartlagte boligene. Det viser at flyplassen ikke medfører støy som overskrider grensene som er satt av Miljødirektoratet. Det er gode nyheter.
– Den opprinnelige rapporten fra Sintef kartla utendørs støy. Forskjellen på de to rapportene er at Swecos rapport handler om innendørs støy, sier han.
– Etter at Sintef lagde den første rapporten presiserte også Miljødepartementet at det gjelder en annen støygrense for allerede eksisterende aktiviteter – og det tok Sintef til etterretning og lagde en ny rapport som de ettersendte til kommunen. Den viste at det var et mye mer begrenset antall boliger som ble berørt i gul og rød sone, sier Wærnes.
Burde informert bedre
Et rapport som sannsynligvis aldri har vært sett av veldig mange utenfor kommunehuset.
Dette sier Wærnes til flyplassnabo Nordbø.
– Notodden kommune sine ansatte jobber for sine innbyggere. Vi jobber for å gjøre kommunen til et best mulig sted å bo for alle som bor her, jobber her og driver næring her. Det er leit å høre at man trekker kommunens intensjoner i tvil. Vi vil det beste for hele befolkningen. Det er derfor vi går på jobb hver dag. Jeg vil presisere av vi stoler på at Sintef og Miljødirektoratet har den riktige kunnskapen og gir de riktige føringene for hva som skal måles og ikke måles. Det er disse grenseverdiene Sweco bygger sine beregninger på og vi som kommune må stole på den kompetansen disse tre organisasjonene besitter.
Wærnes sier også at det originalt kun var 19 boliger som lå innenfor gul sone i tilleggsrapporten fra Sintef, og at det var fire hus som lå i «gråsonen». Kommunen valgte å frivillig kartlegge også disse husene – for å være på den sikre siden.
Rådmannen sier at det er mange flere enn bare kommunen som bryr seg om Notodden flyplass. Blant annet var samferdselsministeren nylig på besøk.
– Vi ønsker at flyplassen blir en næringslivs- og teknologilufthavn. Vi jobber for flere arbeidsplasser knyttet til flyplassen, det er bra for næringslivet og ungdom som vokser opp her. Vi håper og heier på at flyplassen lykkes, sier han.
– Kunne og burde ikke informasjonen fra kommunen rundt støy vært mye, mye bedre i denne saken?
– Svaret er ja. Det har også vært en altfor lang prosess. Vi skulle startet arbeidet rett etter konsesjonen ble gitt og hatt en løpende dialog med alle parter.
– Vi føler oss totalt overkjørt og rettsløse