Tjuagutten Samuel Massie fra Bergen forklarer snuoperasjonen sin på en ramsalt måte. Tøff i språket, men aldri vulgær.
– Det kommer an på hvem som sier ting til deg. Det er en forskjell, forklarer han.
ØL OG DAMER
Da han kom inn på folkehøyskolen «69 grader nord» sa moren til skoleleie Massie at det kom til å bli «så moro å sitte i skogen og steike marshmallows».
– Nei, det blir jo ikke det, svarte han.
En kompis sa det slik:
– Tenk å sitte rundt bålet og ta en øl med masse damer ...
– Ja, det kunne være noe, svaret Massie.
Der og da endret han livet sitt.
OPP- OG NEDTURER
Slik begynner Samuel Massie sine foredrag om hans vei fra skoletaper og flørter med narkotiske stoffer langs gatene i Bergen, til et fullverdig medlem av mannskapet på båten Berserk.
Mange oppturer og noen nedturer har det vært – naturlig nok var livet lite trivelig da Berserk forsvant i Sørishavet i 2011.
Denne uken var han på besøk på Notodden for å snakke om sine erfaringer til ungdomsskoleelever og andre tilhørere.
22-åringen gir mye av seg selv når han forteller om livet som dyslektisk, drittlei, pc-spillende 15-16-åring, til han havnet på Berserk med skipper Jarle Andøy som 17-åring. Massie involverte ungdommen med spørsmål og interesser. Han vet hva han snakker om fordi han har «been there and done that».
DET ER MULIG Å SNU LIVET SITT
Det var Notodden Fotballklubb (NFK) i samarbeid med Talenthuset på NAV Notodden som hadde leid inn Massie for å fortelle skolelei ungdom og ungdom uten jobb at det nytter å snu om på livet sitt.
Nav Notodden prøver å revitalisere ungdom gjennom talenthus-prosjektet sitt og NFK er en av bedriftene som hjelper Nav med å plassere ut ungdom i praksisplasser via sine sponsorer.
– NFK har et kjempegodt samarbeid med Talenthuset. Foredraget med Massie er en del av dette samarbeidet, sier daglig leder i NFK, Karl Arne Lia.
Nav-leder Geir Midtbø sier gruppen som Nav arbeider med trenger å høre erfaringer fra slike som Massie.
– Livet handler også om å tørre å kaste seg ut på glattisen – innenfor en ramme. Jeg sier ikke at alle må gå «Berserk» og dra til Sydpolen, men det går an å «dra til Sydpolen i sitt eget liv». Massie har ønsket og drømt, tenkt det – og gjort det. Det har en overføringsverdi til ungdom som føler at ikke alt går på skinner. Dette handler om motivasjon til å ta tak i seg selv og løfte seg selv frem, sier Midtbø.
IMPONERENDE
Også en del fotballspillere fulgte foredraget til Massie. For NFK sin del handler det om å gjøre spillerne sine gode og tro på endring.
Motsatt sørger NFK/Talenthuset-samarbeidet for at ungdommen får høre at livet til en fotballspiller også kan litt være bratt innimellom.
Runa Schia fra Talenthuset er kvinnen bak Massie-invitasjonen.
– Vi bruker idrettspsykologi i talenthus-kursene. Vi jobber altså med mye av det samme som NFK. Det jeg falt for ved Massie var at han har opplevd det ungdommen selv opplever. Han fant noe han brant for – seiling – og skrev en bok selv om han har dysleksi. Det er ganske imponerende. Han er både moden og reflektert og er rett og slett et godt forbilde for mange av ungdommene som deltar på kursene våre, sier hun.
Samuel Massie snakket mye om at han skulket skolen som 16-åring.
Noe mange i salen kunne kjenne seg igjen i.