Anbefaler verdensarvstatus

ARV: Vemork kraftstasjon ved Rjukan ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Under den andre verdenskrig produserte tyskerene tungtvann som de trodde var nødvendig i utviklingen av atombomben.  Lokalene huser i dag Norsk industriarbeidermuseum.
Foto: Marianne Løvland / Scanpix

ARV: Vemork kraftstasjon ved Rjukan ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Under den andre verdenskrig produserte tyskerene tungtvann som de trodde var nødvendig i utviklingen av atombomben. Lokalene huser i dag Norsk industriarbeidermuseum. Foto: Marianne Løvland / Scanpix Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

TINN/NOTODDEN: UNESCOs sekretariat innstiller på at industriarven på Rjukan og Notodden blir skrevet inn på verdensarvlisten.

DEL

─ Dette er en stort. Får vi verdensarven til Telemark så vil det ha betydelige ringvirkninger. En ting er at dette vil gjøre Notodden, Rjukan og Telemark synlig som et reisemål over hele verden. Det viser også at vi får det til i Telemark, vi bruker historien for å bli attraktive for fremtiden. Budskapet er velg Telemark, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen til Telemark fylkeskommune.

Kanskje til sommeren

UNESCOs rådgiver, ICOMOS, som besøkte Telemark i fjor høst, anbefaler at Rjukan-Notodden industriarv settes på verdensarvlisten. UNESCOs sekretariat følger den innstillingen.

Trolig blir Rjukan og Notodden en del av verdensarven allerede til sommeren, melder fylkeskommunen.

─ Det er veldig gledelig at UNESCOs innstilling til vedtak er at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv. Nominasjonen er en stor inspirasjon for vernearbeidet. Men historien om vitenskapsmannen Kristian Birkeland og gründeren Sam Eyde er fortsatt aktuell, og er en stor inspirasjon for andre i norsk næringsliv også i dag, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.        

- En gledens dag

Verdensarvkomiteen skal ha møte i Bonn fra 28. juni til 8. juli. Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren har mottatt UNESCOs innstilling til vedtak hvor det anbefales at Rjukan og Notodden blir skrevet inn på verdensarvlisten.

─ Dette er en gledens dag for hele Telemark. Det å være modig er en av Telemark fylkeskommune sine verdier. Dette er et eksempel på at også vi i Telemark skal våge å sette oss ambisiøse mål, jobbe hardt og nå dem. Jeg håper at også andre blir inspirert av dette og tør å prøve, sier fylkesrådmann Evy-Anni Evensen til www.telemark.no.

Norge hadde også Vikingarv i Nord-Europa som kandidat til verdensarvlisten. UNESCO mente denne kandidaten trenger ytterligere bearbeidelse før den kan skrives inn.

Lang prosess

Norge har i dag sju områder innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. De første var Bryggen i Bergen og Urnes stavkirke i Sogn og Fjordane, som begge fikk verdensarvstatus i 1979.

Det var i 2009 at Norge presenterte byene Rjukan/Notodden og Odda/Tyssedal som kandidatområder til UNESCOs verdensarvliste. I 2014 ble søknaden ferdigstilt og overlevert til UNESCO.

Norsk Hydros etablering på Notodden og Rjukan fremstår som det best bevarte eksemplet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor det ble brukt elektrisk kraft for industriproduksjon. Dette var med å forandre Norge og til å skape et moderne velferdssamfunn.

Verdensarvstatus-søknaden bygger på fire anlegg fra perioden 1905-1945, som omfatter kraftproduksjonen, fabrikkområdene, transportåren og industrisamfunnet med boliger, institusjoner, næringsbygg, veier og parker.

i

Artikkeltags