Det sier ungdomsbibliotekar Ragnhild Ferstad Beaudreau og biblioteksjef Kristin Kleppo Grøndalen på Nome bibliotek.

Det er første gang de arrangerer en litteraturfestival i Nome og det kommer noen store forfatternavn. Blant andre Helga Flatland og Gine Cornelia Pedersen som har lokale røtter. Men det kommer vi tilbake til.

Klemmer til

Og det blir ingen smålåten festival. Den startet nå på mandag, og skal strekke seg over åtte dager.

– Det blir noe hver dag, og det strekker seg over en del dager. Kanskje kan vi få til en tradisjon på dette, sier de.

Tidspunktet er velkjent.

– Det er i denne uka, uke 47, som vi pleier å ha forfatterbesøk til fjerde klasse. Det er artig å få en sånn ramme rundt det her.

Julegrantenning

På lørdag 26. november blir det ekstra stas. Samtidig som det blir julegrantenning blir det storfint besøk med Gine Cornelia Pedersen på Nome bibliotek, avdeling Lunde.

– Hun er oppvokst i Lunde, og det blir artig å få henne tilbake, sier Ragnhild Ferstad Beaudreau.

I 2013 ble hun tildelt Tarjei Vesaas debutantpris for den kritikerroste romanen «Null», som siden utkom på engelsk og tysk. Deretter fulgte romanene «Kjærlighetshistorie» (2015), og «Vår i det hinsidige» (2018). «Åtte» er hennes første novellesamling.

Hun er også skuespiller, og er blant annet kjent for roller i tv-serier som «Unge lovende», «Valkyrien» og «Sigurd fåkke pult». Anne Gry Gudmundsdotter har et bokbad med Lundes forfatter om den nye novellesamlingen.

Personlig favoritt

Tirsdag kveld kommer det storfint besøk til Ulefoss samfunnshus. Da står Helga Flatland på plakaten. Hun er virkelig et navn som har blitt kjent utover fylkesgrensene.

– Hun er min personlige favoritt, og så er hun telemarking. Vi er litt stolte av de to, forteller Kristin Kleppo Grøndalen. Hun ser spesielt fram til bokbadet.

– Jeg er litt starstruck, selv om hun sikkert er et vanlig menneske, innrømmer hun på forhånd.

Flatland debuterte med romanen «Bli hvis du kan» (2010) som fikk overstrømmende kritikker. For denne ble hun tildelt Tarjei Vesaas debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris.

I 2020 kom romanen «Et liv forbi» til strålende mottakelse. Høsten 2022 er hun aktuell med sin sjuende roman «Etterklang».

Samtalen med biblioteksjefen blir om «Etterklang» og forfatterskapet for øvrig. Dette kan også bli en spesiell dag. Da blir det avgjort hvem som får bokhandlerprisen der Helga Flatland er nominert.

– Det hadde vært artig om det ble henne.

Rosende ord

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret er glad for at kulturuka har kommet til.

– Det er en sann glede å kunne ønske dere velkommen til enda en festival, som vil skape liv og røre i vår flotte kommune, skriver hun i programmet. Til TA sier ordføreren at tidspunktet også er kjærkomment.

– Vi trenger litt festivaler på vinterstid. Det blir spennende og det er et bra program, sier hun.

Primus motor Cedomir Popadic er også godt fornøyd.

Han er konstituert avdelingsleder for kultur og fritid og folkehelse.

– Ønsket om en litteraturfestival i Nome har eksistert lenge. Men det er først nå at forholdene ble lagt til rette og vi måtte bare slå til. Dette blir en fin festival med mange flotte medarbeidere, mener han.

Arrangøren er Nome kommune, men det er bredt samarbeid med både frivilligheten og fylkeskommunen.

Det er takket være Sandkassa og Den kulturelle skolesekken at både barnehage- og skolebarn får besøk av noen av Norges fremste forfattere.

Dette blir den yngste litteraturfestivalen i Norge.

– Det garanterer jeg, sier han og lover et variert og spennende program for de helt yngste og opp til de eldste.