Gå til sidens hovedinnhold

Nordfront-leder: - Har økende interesse i Telemark

Artikkelen er over 6 år gammel

NOTODDEN: Rasistisk og innvandrerfiendtlige budskap har blitt klistret opp utenfor flere forretninger og virksomheter i Notodden sentrum i helga. Det er grupperingen Nordfront som står bak.

Leder av organisasjonen Motstandsbevegelsen i Norge, også kjent som Nordfront, Haakon Forwand, bekrefter at det var hans organisasjon som stod bak plakatopphengingen på Notodden i helgen.

- Jeg kan bekrefte at det var folk fra oss som står bak dette, vi er etablerte i Telemark, men jeg vil ikke ut med hvor mange medlemmer vi har på Notodden eller ellers i fylket, sier Forwand på telefon fra Ludvika i Sverige.

Natt til lørdag

Det var natt til lørdag at Nordfront var på tokt i Notodden, og tapetserte flere forretninger og virksomheter med klistrelapper som inneholder et rasistisk budskap.

Flere privatadresser skal også ha fått lignende skriv i sine postkasser.

Senest i fjor forsøkte Nordfront å skaffe seg fotfeste på Notodden. Gruppen drev en aktiv rekrutteringskampanje i området Notodden, Heddal og Seljord.

LES OGSÅ: Nynazister forsøker å rekruttere Telemark-ungdom

Nordfront beskriver selv sin ideologi som nasjonalsosialisme, det samme begrepet nazistene brukte. På sin egne nettsider hyller gruppen Adolf Hitler i en rekke artikler.

- Fjernstyres fra Sverige

- Nordfront, eller Den Norske Motstandsbevegelsen, er en liten, nasjonalsosialistisk organisasjon som i stor grad fjernstyres fra Sverige. De har lav rekruttering, men tilhører den mest voldelige og militante delen av norske nazimiljøer, forklarer redaktør Tor Bach i nettmagasinet Vepsen.org.

Han fortsetter:

- Det at organisasjonen henger opp sine klistremerker ett sted innebærer ikke nødvendigvis at de har fotfeste der. Ofte reiser de rundt og henger opp disse merkene og gir på denne måten inntrykk av å være større enn de er. Selv om dette er et lite miljø skal man allikevel ta dem alvorlig.

Vepsen driver gravende journalistikk rundt voldelige, rasistiske, totalitære eller hatefulle og antidemokratiske miljøer og grupper.

Morten Halvorsen, fra partiet Rødt, har tatt initativ til at Nordfronts aksjon i helga havner på den politiske agendaen under morgendagens formannskapsmøte i Notodden kommune.

Han vil ha med seg et samlet politisk miljø på en fordømmelse av Norfronts framferd og budskap, skriver Telen.

- Økende interesse

Helgens «aksjon» på Notodden var del av en større demonstrasjon i hele Norden. Ifølge Haakon Forwand har hans organisasjon økende interesse i Telemark.

- Jeg syntes det er en merkelig taktikk fra politikere som sier seg å representere folket, man må huske på at et stort segment av folket er imot det som skjer nå. Å fordømme denne fredelige protesten som rasisme eller hva de nå en kaller det stiller jeg meg undrende til, man bør heller føre en saklig debatt om det, sier Forwand.

Mener du at det ikke er en saklig debatt om flyktningspørsmålet i Norge nå?

- Nei, dette er en avgjørelse som er tatt over hodet på befolkningen, dette er ikke et folkelig ønske, legger han til.

Dere blir av Vepsen-redaktør Tor Bach, omtalt som farlige og voldelige? Er dere det?

- Dette er det samme våset han kommer med hver gang, er det noen som viser seg voldelige så er det de venstreekstreme, og dette kommer de med etter at vi sist helg gjennomførte markeringer over hele Norden uten at det har kommet til en eneste konfrontasjon med meningsmotstandere, å komme med slik uttalelser blir for dumt, sier Forwand.

Er det ikke feigt å henge opp budkapet deres i nattens mulm og mørke? Hvorfor  kan dere ikke stå for meningene deres og gå opp på en talerstol?

- Jeg er absolutt for det, men jeg har også respekt for at veldig mange føler at de risikerer for mye ved å gjøre dette, de vet hvordan media omtaler oss og henger oss ut. Det er et skjev og ensidig dekning av oss, hevder Forwand.