– Jeg var 13 da jeg visste at jeg skulle bli kokk. Da jeg var 22, fikk jeg møte hele Norges Ingrid Espelid Hovig. Hennes generasjon brukte lokale råvarer fullt ut. Ingenting gikk til spille. Akkurat slik ville jeg drive REST. bruker alt det «ingen» vil ha, skriver Jimmy Øien på sine Facebook-sider.

Ingrid Espelid Hovig tilhørte en generasjon der lokale råvarer virkelig ble utnyttet til det fulle og ingenting gikk til spille. Som en hyllest til hele Norges TV-kokk ble Matkulturprisen opprettet i anledningen hennes 70-årsdag.

Nå har bamblingen, som har jobbet i topprestauranter som Palace Grill, konkurrert i Bocuse d'Or og vært på kokkelandslaget blitt nominert til Espelid Hovigs Matkulturpris 2022.

– I dag er jeg faen meg nominert til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. For en ære, skriver han videre på sosiale medier og roser de andre nominerte kandidatene.

– De tre andre nominerte er sinnssykt flinke og fine folk, som alle fortjener å vinne.

Om Jimmy Øien og hans restaurant Rest i Oslo, skriver fagjuryen følgende:

«Ingen i Norge er mer kompromissløs med å bruke ukurante råvarer og utnytte disse til det ypperste som Jimmy Øien. På Restaurant Rest er det ingen rester – og alle har noe å lære av ham og han lærer velvillig bort sin filosofi for å redusere matavfall. Uvanlig fisk, verpehøner, kje og snåle grønnsaker blir til de lekreste retter i kombinasjon med Jimmys kulinariske ferdigheter. Restaurant Rest fikk Michelins grønne stjerne for sitt arbeid med bærekraft og Øien ble kåret til Michelins Årets unge kokk i en alder av 29.»

Årets kandidater:

  • Heidi Bjerkan, Restaurant Credo og Jossa i Trondheim
  • Jimmy Øien, Restaurant Rest i Oslo
  • Halvar Ellingsen, Kvitnes Gård i Vesterålen
  • Johnny Trasti og Trine Lyrek (nominert sammen), Trasti & Trine i Alta

Fagjuryen består av Åshild Woldstad (leder), Margrethe Hersleth, Jørn Lie, Nina Sundqvist og Nina Wærnes Hegdahl.

Man kan stemme på en av de fire nominerte og stemmegivningen avsluttes 16. desember.