– Nissestuntet har blitt veldig godt tatt imot. Jeg synes det er hyggelig å kunne spre litt glede, sier Gerard de Ruiter.

Også selve ferga har fått julepreg, med et juletre av LED-lys. Den lille kabelferga er godt synlig utpå Fjonesundet på morgenen og på ettermiddagene.

Fra før av har han 20 års erfaring som fast julenisse på Fjone skule. Det var under et nisseoppdrag på skolen at han fikk ideen om å julepynte både seg selv og ferga.

Elevene fra Fjone skule var selvfølgelig med på den første turen med juleferga.

DELER UT GODTEPOSER

I løpet av den seks-sju minutter lange turen over Fjonesundet, hender det rett som det er at han deler ut godeposer til både store og små.

– Jeg går ikke rundt kledd ut som en nisse hele tiden. Men hvis jeg vet at det kommer nye folk om bord, så er jeg ikke sein om å få på meg skjegg og nisselue, forteller 60-åringen.

Han er opprinnelig fra Nederland, og har drevet med litt av hvert de 20 årene han har bodd i Nissedal. I fjor overtok han driften av Fjoneferga, og det er en jobb han trives veldig godt med.

Om sommeren er turisttrafikken stor, og turene over sundet er hyppige. På denne tiden av året er det tre turer på morgenen og tre turer på ettermiddagene.

Men dersom noen ønsker en tur med juleferga utenom de faste rutetidene, så er det mulig å bestille en ekstratur. Men fra 1. januar er det slutt på fergetrafikken for sesongen.

Fjoneferga er Norges minste kabelferge, og har vært i drift med få unntak siden 1947. Hvert år blir det transportert opptil 6000 kjøretøyer med ferga over det 500 meter brede sundet. Den har plass til tre biler, og er godkjent for inntil 15 passasjerer.

– FORTJENER SKRYT

Det er Kent Jensby Sørensen som har tatt bildene av fergenissen på Fjone. Han synes at Gerard de Ruiter fortjener oppmerksomhet for den innsatsen han gjør i lokalsamfunnet. Jensby Sørensen har selv innvandret fra Danmark til Nissedal, der han har bodd i 38 år.

– Gerard er et glimrende eksempel på god integrering. Han har satt i gang mange små og store prosjekter, uten å søke om en eneste krone i offentlig tilskudd, forteller Jensby Sørensen.

– Gerard snekrer, murer, reparerer biler og alt mulig annet. Er det noen på Fjone som trenger hjelp, så vet de at det er bare å spørre ham. Men også resten av familien hans er driftige mennesker. Blant annet driver sønnen hans Treungen gjestgiveri, mens datteren driver Fjonesundet ferjekafé, forteller Jensby Sørensen.