Gå til sidens hovedinnhold

Offensiv forsvarstale

Artikkelen er over 19 år gammel

I tøffe ordelag kritiserer Åge Hareide norske forsvarsspillere. Alexander Aas forstår delvis kritikken, men både han og Arne Sandstø snur hele problematikken og fokuserer på det offensive.

Det var på landslagets trening før kampen mot Danmark at den tidligere forsvarskjempen Åge Hareide gikk ut mot de individuelle ferdighetene til forsvarsspillere fra Norge.
- Standarden har gått markant ned. Det slippes inn alt for mange mål, sier Hareide til Nettavisen.
Det er ikke i første omgang organiseringen av det defensive arbeidet i lagene han kritiserer, men så essensielle ting som ferdigheter.
MANGLER FERDIGHETER
- Ja, det er manglende ferdigheter det går på. Hvor ofte ser man ikke forsvarere som ligger for langt unna spillere som får slått innlegg, som mister mannen sin i feltet og ellers driver for mye «ballwatching» i stedet for å gjøre jobben sin. Det er barnefeil, tordner den tidligere landslagsstopperen.
Kritikken fra Hareide, som i parentes bemerket kommer bare dager etter at hans Brøndby slapp inn fire mål og tapte 4-3, underbygges av at den norske Tippeligaen har et meget høyt scoringssnitt per kamp på nesten fire mål.
- Og det er ikke noe forsvarerne skal være stolte av, understreker treneren til den danske serielederen.
Etter to år i dansk fotball mener Hareide at den danske Superligaen er hakket hvassere enn Tippeligaen.
- Den danske serien er jevnere enn den norske. Og det er nok flere gode fotballspillere i Superligaen – ikke bare sparkere, sier han med et smil.
TENKER OFFENSIVT
Odd-trener Arne Sandstø ser det fra en annen vinkel.
- Jeg vil heller snu på det. Norske forsvarsspillere har for lite offensive ferdigheter. Det gjelder å ta sjanser, tore å utfordre for å skape rom og muligheter til frispillinger bakfra. Det jobber vi intenst med i Odd Grenland, og jeg synes vi får mye igjen for det, mener Arne Sandstø.
Han tror Hareides utspill kan være greit for å skape debatt - men er heller ikke helt enig i at det blir scoret for mange mål i Tippeligaen.
- Vi jobber hele tiden for å spille offensiv og god fotball. Underholdning er stikkordet. Hadde det norske landslaget på 90-tallet vært et klubblag, er jeg ikke så sikker på at det hadde vært det laget som trakk mest publikum, sier Sandstø.
- Noe av grunnen til mange mål kommer også av at det er litt for stor forskjell på de beste og de andre i Tippeligaen, legger han til.
STRAFFES HARDT
I løpet av de årene Odd Grenland har vært i eliteserien, har klubben vært av de som har sluppet inn absolutt færrest mål.
- Jeg ser poenget med slurv, misforståelser og markeringssvikt. Det forekommer også hos oss. Dess høyere nivå man spiller på, dess hardere blir man straffet. Uansett profiterer norske lag på solid organisering, fastslår Arne Sandstø.
MYE Å GÅ PÅ
Odd Grenlands landslagsaktuelle back, Alexander Aas, er enig med Hareide i at forsvarsspillere i Norge har en del å lære.
- Spesielt gjelder det individuelt - både defensivt og offensivt. Vi fungerer godt sammen, og vet hele tiden hvordan vi skal forholde oss i sonespillet. Individuelt kan vi klart bli mye bedre, både teknisk og når det gjelder vilje og mot til å utfordre helt fra bakerste ledd, avslutter Alexander Aas.