En ny undersøkelse gjort av alkovettorganisasjonen Av-og-til viser at nesten annenhver telemarking mener at det drikkes for mye på sydenferie med barn til stede.

– En av grunnene til at ferie er ferie er jo nettopp at vi kan snu opp ned på normene vi er vant med. Barna kan spise is hver dag, og vi voksne kan drikke alkohol. Vi har ikke like mange forpliktelser som i hverdagen, som å stå opp til jobb eller være kjørbar for å frakte barn til aktiviteter. I tillegg er alkohol i «Syden» både billigere og lettere tilgjengelig. Det gjør nok også sitt til at vi tenker at det er mer greit å drikke også til en helt vanlig lunsj, sier Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i Av-og-til, i en pressemelding.

Oppfordrer til alkovett

Undersøkelsen ble gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til i april og mai 2019. 2913 respondenter over 18 år ble intervjuet, 130 av dem i Telemark.

Eriksrud oppfordrer foreldre til å vise alkovett når de er på sydenferie med barna i sommer.

– Barn reagerer ulikt på voksnes alkoholbruk, derfor anbefaler vi alle foreldre å stille seg selv spørsmålet: «Hvor mange glass tåler barnet mitt?»

Hun trekker fram tidligere undersøkelser fra Av-og-til, som viser at svært få barn synes det er greit at foreldrene drikker mer enn tre glass sammen med dem. Når de blir spurt hvor mye alkohol de synes foreldrene kan drikke, svarer de fleste null, ett eller to glass, står det i pressemeldingen.

– Det synes jeg er en god pekepinn for oss voksne. Husk på at ferien skal være en god opplevelse for hele familien. Sørg for at barna dine har det trygt og godt, også hvis du selv drikker alkohol.

Bekymret for et barn? Dette kan du gjøre:

  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer.
  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker.
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre?
  • Si ifra til ansvarspersoner, som for eksempel kabinpersonale eller hotellansatte.
  • Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med. Den når du på 116 111 om du ringer fra Norge, og +47 954 11 755 om du ringer fra utlandet.