Opera i Telemark arrangeres av Anders Vangen venneforening, Villa Lunde og EHK-kreativ. Det blir et vidtspennende program som strekker seg over 14 dager og starter 31. oktober

Hentet inn

Bak EHK-kreativ står Even H. Kaalstad. Hans rolle er å være prosjektleder og konferansier.

– Anders Vangen er en gammel venn av meg, som jeg har kjent siden jeg var seks år gammel, forteller Kaalstad som driver sitt eget firma der han blant annet er frilanser og agent for andre sangere.

– Men til dette er jeg hentet som Even. Styret i Anders Vangens venneforening kjenner meg fra tidligere, forteller han.

Enda større

Tanken var å gjøre Opera i Telemark enda større og enda bredere enn tidligere, men det har av pandemiske årsaker ikke vært mulig i 2020.

– Men vi har ikke villet gi opp. Vi må heller gjøre færre ting, men det skal bli veldig bra, sier mannen som har bodd mange år i Oslo og Rakkestad. Men han regner seg som porsgrunnsgutt, eller enda mer korrekt breviksgutt, etter å ha bodd sine tre første år der.

Jakob Zethner er kunstnerisk ansvarlig, men også en som vil dele sin danske bass-sang med publikum og er en naturlig del av programmet.

Zethner ble hentet inn av Anders Vangens venneforening i 2017.

Vangen-linken

Opera i Telemark er opptatt av linken til Anders Vangen.

– Det er den begeistringen for sang, som er en urfølelse og en rå kraft. Det er en direkte kommunikasjon fra hjerne til hjerne.

Ellers i hverdagen er det ofte en distanse mellom mennesker og en skjerm, eller mennesker imellom.

– Men kommer vi i en konsertsal får vi det direkte inn. Vi blir følsomme og sensitive, og det var det Anders Vangen visste, forklarer Zethner.

Og i tråd med det Anders Vangens livsverk er talentdyrkingen viktig.

– Vi prøver å kombinere de profesjonelle sangerne med dem som er på vei. Kongstanken er at talentene skal få muligheten til å vende hjem, og det er helt ut ifra Anders Vangens ideer og tanker, bygge opp talenter og få dem tilbake hit.

– Mange muligheter

Dette er kort om programmet:

31. oktober: Operapop med Jostein Fahre, Simon Thorbjørnsen, Anne Lise Sydnes, Jakob Zethner, Espen Gundersen og Even H. Kaalstad. Villa Lunde og Opera i Telemark fortsetter suksessen med operastemmer som synger populærmusikk, sjangeren «operapop» er kommet for å bli.

2. november: Konsert med elever og lærere fra Vangen operastudio i Skien kirke. Østre Porsgrunn kirke var ikke tilgjengelig.

3. november: Masterclass på Skien videregående skole., med Ann Helen Moen som er sanger i mange år har begeistret publikum i Norge og utlandet. Hun er også en stor inspirator for de talentfulle elevene på Skien videregående skole.

4. november: En dobbelt mezzo, takk! Operabrunsj på Parkbiografen med operasangerne Ingunn Kilen fra Drangedal og Kari Lise Høgseth fra Skien. De har delt garderobe og scene både på Operahøgskolen og ved Den norske opera & ballett. En mezzosopran er en stemme som ligger mellom alt og sopran, men direkte oversatt betyr det faktisk «halv sopran». Når to «halve» møtes denne kvelden, kan det bli en hel sammen. I tillegg er Jakob Zethner pianist og medsanger, eller en basso om du vil.

14. november: Operaspeil på Ælvespeilet med Jan Erik Fillan, Kari Lise Høgseth og Trond Akerø Kleven.

Tidligere har Jakob Zethner kunnet bruke av sitt store nettverk, og hentet store stjerner. I koronatider blir det vanskelig å få til, men programmet som er snekret sammen er allerede etterspurt.

Operaspeilet 14. oktober er utsolgt. Operapop på Villa Lunde, der er halvparten av billettene solgt, og de andre konsertene er i godt gang med salget.

– Det er mange som har lyst på en god opplevelse. Under operafestivalen kan du være tett på den. Her er det mange muligheter, og litt forskjellige typer. Det er lett tilgjengelig og lett tilgjengelig, men essensen er følelser, påpeker arrangøren.

Even H. Kaalstad gir dette rådet til publikum:

– Lukk gjerne øynene når du hører musikken. Drøm deg bort og bruk fantasien.