Får farlig dop i posten

LYSSKY VIRKSOMHET: Postsendt syntetisk narkotika, smugling via vestfoldkysten og penger fra svart arbeid er blant det Sandefjord tollsted jobber for å avdekke. 
Foto: Tollvesenet

LYSSKY VIRKSOMHET: Postsendt syntetisk narkotika, smugling via vestfoldkysten og penger fra svart arbeid er blant det Sandefjord tollsted jobber for å avdekke. Foto: Tollvesenet

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SANDEFJORD: Syntetisk, og svært farlig, narkotika sendes via post. Tollvesenet frykter de bare får kloa i en liten brøkdel.

DEL

– Nye syntetiske narkotiske stoffer, sendt i post eller smuglet inn på annen måte, og som vi ikke vet hva er, bekymrer meg, sier Audun Rønningen.

Han er kontorsjef ved Sandefjord tollsted, som utfører tollkontroller ved Torp Sandefjord lufthavn, samt ferjestedene i Sandefjord og Larvik.

– FALSKE POSTADRESSER

– Syntetisk narkotika testes gjerne av yngre brukere. Stoffene kan være svært skadelige – i verste fall dødelige. Syntetisk cannabis kan være 1000 ganger sterkere enn vanlig cannabis.

– Vi gjør kontroller via postgangen, men det er vanskelig å komme til bunns i disse sakene. Selv om vi finner stoffet og beslaglegger det, er det ikke sjelden sendt til en falsk postadresse der det er vanskelig å spore videre, sier Rønningen.

Beslagsoversikten fra Sandefjord tollsted viser en kraftig økning i beslag av syntetiske stoffer fra 2013 til 2014.

Fra ett til 36 gram av syntetiske cannabinoider, fra ett til 2302 gram syntetiske psykoaktive stoffer og 14 beslag av det som kalles NPS (nye psykoaktive stoffer) – stoffer som ennå ikke har kommet på narkotikalista til Statens Legemiddelverk. Ingen vet hvor mye som fikk passere fritt.

I tillegg kommer en rekke andre beslag, som beroligende stoffer, dopingmidler, ulike typer alkohol, tobakk, kjøtt, valuta, våpen og andre varer.

TREFFER ÉN AV TI GANGER

Sandefjord tollsted, med sine drøye 60 ansatte, samt tre narkotikahunder, kontrollerte nesten 18.800 objekter i 2014. Drøye én av ti kontroller fører til funn/beslag (11,18 prosent).

Norges nest største marihuanabeslag i fjor, 60 kilo, ble gjort i en seilbåt i Sandefjord i mai. Flertallet av Sandefjord tollsteds narkotikabeslag i 2014 er langt mindre.

– Vi har i gjennomsnitt to til tre narkotikabeslag hver uke, sier Rønningen.

FÅR EGEN VALUTAHUND

Med økt reisevirksomhet over landegrenser, postgangsmugling og en kystlinje tollere og politi umulig kan dekke til enhver tid, har Rønningen bare én metode:

– Vi gjør så godt vi kan med de menneskene vi har. Vi må prioritere blant alle ankomster og prøve å treffe riktig, sier han.

For å klare det, er tollvesenet avhengig av god informasjon og et etterretningssystem som fungerer.

– Vi samarbeider med flere parter i både inn- og utland. Det er sjelden vi får uavhengige tips – vi ser oftere på profiler som vi sammenstiller med passasjeropplysninger vi har tilgang til.

MÅ VÆRE TILSTEDE

– Vi må være til stede, se trafikkstrømmen og plukke objekter som kan ha noe å skjule – kort sagt utvise tollerskjønnet, sier Rønningen.

I fjor beslagla hans medarbeidere valuta tilsvarende over 3,4 millioner norske kroner, mesteparten penger på vei ut av Norge. Snart får tollstedet sin egen valutahund i tjeneste.

– Narkotikakriminalitet og svart arbeid skjer i hovedsak med kontanter, og mange av disse pengene forsvinner ut av Norge. Hunden er trent i å lukte seg fram til store pengebunker, uansett om det er euro, doller, norske sedler eller annen valuta. Hund og hundeeier er på plass, men siste del av sertifiseringen gjenstår.

– Den skal jobbe på flyplassen og på ferjene. Det er veldig bra at vi får en dedikert hundeekvipasje til å avdekke ulovlig lekkasje av penger, sier Rønningen.

Artikkeltags