Vildanden risikerer tvangs- inndrivelse

BEKREFTER: Rådmann Knut Wille bekrefter at Skien kommune vil inndrive et lån på 3,1 millioner til Vildanden.

BEKREFTER: Rådmann Knut Wille bekrefter at Skien kommune vil inndrive et lån på 3,1 millioner til Vildanden. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

LES OGSÅ: Skylder på uvisshet

Vildanden risikerer nå tvangsinndrivelse av et lån fra Skien kommune på 3,1 millioner. Selskapet har misligholdt tilbakebetalingen og brøt 28. januar den siste fristen de fikk.

FOTEN NED

Han har nå gitt bykassereren beskjed om å inndrive et kriselån på i alt 3,1 millioner kroner som bystyret ga Vildanden høsten 2007, pluss renter på 200 000 kroner.

Pengene ble hentet fra Skagerak-formuen som en av flere håndsrekninger til selskapet.

Men etter at Vildanden har unnlatt å betjene lånet de siste månedene, setter Wille foten ned.

Bystyret har pålagt rådmannen å føre løpende tilsyn med driften av flyselskapet.

- NORMALT

Etter det TA kjenner til har hovedeier og styreleder Magne Forland gjentatte ganger den siste tiden forsøkt å få utsatt fristene og endret avtalene, både i administrasjonen og i det politiske miljøet.

Det ønsker Wille ikke å kommentere.

- Dette er en nå - som alltid når regninger ikke betales, en vanlig prosedyresak under bykassa, ikke en sak for rådmannen eller som skal reises politisk. Formelt er det derfor bykassereren som nå kan vurdere å uttale seg.

ALT SAMMEN

- På grunn av vesentlig mislighold har långiver besluttet at hele lånet skal kreves innfridd, sier bykasserer Arne Øigarden til TA.

Etter først å ha fått et inkassovarsel før jul på en mindre utestående fordring, ble det utarbeidet en nytt varsel med frist 28. januar, opplyser Øigarden.

TVANG

- Vi må nå håndtere dette videre.

- Hva kan resultatet bli?

- Vi håper de betaler.

- Hvis ikke?

- Da må vi inndrive med tvang.

Det er Namsmannen som forestår tvangsinndriving av gjeld.

Å gå til skifteretten med begjæring om konkurs er et annet alternativ.

Bykassereren vil ikke spekulere i noen av løsningene.

SKJEBNEFELLESSKAP

Nå Kontorbygg-eide Skien lufthavn AS lever nærmest i et tvangsekteskap med sin eneste rutekunde, Vildanden AS. Men flyselskapet kaster ikke nok av seg til å kunne drive flyplassen uten tap. I fjor ble underskuddet 6,5 millioner kroner .

Skien bystyre vedtok torsdag - for n'te gang, å gi flyplassen nok en sjanse. Lufthavnstyret har frist til medio juni med å godtgjøre et driftsopplegg og en passasjerøkning som kan krympe de årlige tapene til 1- 1,5 millioner kroner innen 2012

SKATTESMELL

I vedtaket ligger det også at skattemessige skjær i sjøen kan føre til at flyplassen blir tilbakeført til kommunen. Det viser seg at Kontorbygg AS risikerer en skattesmell på åtte millioner kroner i kjølvannet av eierrokaden.

Inntil Frp, Krf og Høyre - med støtte fra Venstre og Arnulf Rafgård (Ap) påla kommunens eiendomsselskap Kontorbygg å eie og drive, var lufthavna eid i et selvstendig, kommunalt AS.

Artikkeltags