Det er Dagens Næringsliv som skriver dette tirsdag.

Det var industrigründer Bjørn Rygg i rogalandsbaserte BR Industrier som ville kjøpe bedriften fra daværende Kragerø Sparebank.

«Tok hverandre i hånden»

– Jeg kan bekrefte at vi i BR Industrier hadde en plan, og vi var villige til å betale det banksjefen forlangte. Jeg husker ikke helt hvor mye det var, men jeg tror det kan ha vært 15 millioner kroner for eiendommen og at vi garanterte for kassakreditten. Vi kom til og med så langt at vi tok hverandre i hånden på at vi hadde en avtale, sier Rygg til DN.

Han svarer følgende til Dagens Næringsliv, da de spør om planen hans:

– Vi var tydelige på at vi skulle styre selskapet fra Stavanger og at maskineringen av den ordrereserven som lå i selskapet, ville skje i andre selskaper i konsernet vårt. Men vi skulle også kjøpe eiendommen ved Kragerø, og med det signaliserte vi jo at vi ville satse også der. Samtidig hadde jo selskapet gått konkurs, så det var behov for å foreta store kostnadskutt og endringer i ledelsen for å kunne begynne på nytt.

Likevel ble det ikke noen handel mellom banken og BR Industrier.

– Nei, og det overrasket oss. Men det var tydelig at banken hadde knyttet til seg folk uten nødvendig kompetanse slik at den endte opp med å gjøre noe den aldri burde gjort. Jeg synes veldig synd på han banksjefen i Kragerø, altså. Og markedet har forverret seg ytterligere siden banken bestemte seg for å eie Vestmar, sier Rygg til DN.

Ingen avtale?

Banksjef Guste-Pedersen bekrefter at han forhandlet med Rygg og BR Industrier om salg.

– Men situasjonen var da så uoversiktlig at vi ikke hadde full kontroll med det vi eventuelt skulle selge. Vi mente derfor det ville være best å foreta en restrukturering først. Den har vi nå gjennomført, sier Jon Guste-Pedersen til Dagens Næringsliv.

Mens Rygg sier at han og Guste-Pedersen tok hverandre i hånden og hadde en avtale, så mener sistnevnte at de ikke hadde en avtale.

– Men ville ikke banken sluppet mye billigere unna om bedriften hadde blitt solgt til Rygg? spør DN.

– Det blir ren spekulasjon. Vi er ikke der at vi kan sette to streker under et svar på det spørsmålet. Men jeg opplevde at vi hadde en god dialog med Rygg, og han er hjertelig velkommen til å ta kontakt igjen nå som alt er oversiktlig og ryddig, sier Jon Guste-Pedersen til Dagens Næringsliv.