Slutt på Lufthansa-streik?

Passasjerer som flyr fra Gardermoen blir berørt av ny streik i Lufthansa.

Passasjerer som flyr fra Gardermoen blir berørt av ny streik i Lufthansa. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det tyske flyselskapet Lufthansa gjenopptar forhandlingene om lønn og arbeidsbetingelser med de kabinansatte.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Dermed kan det bli slutt på streiken som har rammet titusener av reisende.

Fagforbundet UFOs leder Nicolay Baublies sa fredag at han hadde vært i kontakt med Lufthansa for å få slutt på det han kalte «en stillingskrig». Tidligere på dagen varslet forbundet som organiserer kabinpersonalet omfattende aksjoner.

– Før eller senere må det bli slutt på denne runddansen, derfor ringte jeg til ledelsen, sa Baublies ifølge nyhetsbyrået Reuters. Han tilføyde at UFO ikke har planer om nye streiker med det første, men vil gå til aksjon igjen hvis forbundet føler seg lurt av ledelsen.

Titusener av reisende ble rammet av den nye streiken, og ifølge nyhetsbyrået Reuters har serien av streikeaksjoner den siste tiden kostet Lufthansa millionbeløp. Også passasjerer som skulle reise fra Oslos hovedflyplass Gardermoen, var berørt av fredagens aksjon.

Fire flyginger fra Gardermoen til Frankfurt i Tyskland fredag og tre til München var innstilt som følge av streiken blant de kabinansatte, het det på flyplassens hjemmesider. Til sammen måtte Lufthansa avlyse rundt 900 avganger.

Dette var halvparten av de rutemessige avgangene, men færre enn Lufthansa hadde fryktet. Det så tidligere ut til at selskapet ville bli nødt til å innstille 1.200 avganger, altså rundt to tredeler, av de planlagte flygingene.

Streiken begynte ved midnatt tysk tid, og den skulle vare i 24 timer.

– Alle tyske regioner og alle typer flyginger er berørt, sa en talsmann for Lufthansa, som tilføyde at denne gangen blir også langdistanserutene rammet.

Rundt 18.000 kabinansatte med baser i Berlin, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, München og Stuttgart var tatt ut i streik fredag. Streiken skyldes en konflikt mellom ledelsen i Lufthansa og fagforbundet UFO, som har krevd lønnstillegg på 5 prosent for sine medlemmer.

Lufthansa tilbyr 3,5 prosent, men nekter å forhandle om bruken av deltidsansatte og økt innhenting av tjenester utenfra. Som følge av innstillingen av innenriksflyginger, forberedte de tyske statsbanene DB seg fredag på å ta imot tusenvis av ekstra togreisende. (ANB-NTB-DPA-AFP)

Artikkeltags