– Genial oppfinnelse

Honningsvågingen Steinar Olsen kan ha lagt gullegget med sin hånddrevne sementblander. Den står nå klar for masseproduksjon og interessen for sementblanderen er stor både i Norge og i utlandet.

Honningsvågingen Steinar Olsen kan ha lagt gullegget med sin hånddrevne sementblander. Den står nå klar for masseproduksjon og interessen for sementblanderen er stor både i Norge og i utlandet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Oppfinnelsen ser ut som et leketøy som hører hjemme i en sandkasse. Hva er dette for noe?

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

[Finnmark Dagblad] Steinar Olsen gikk fra vond korsrygg til det som av flere betegnes som en genial oppfinnelse.

Oppfinnelsen til Olsen ser ut som et leketøy. Men man må ikke la seg blende av utseende, for dette er en sementblander som han har fått patent på i Norge.

Den er designbeskyttet i EU, Australia, Russland og Kina, og står nå klar for å masseproduseres. Det hele startet med en gangbru ved pakkhusloftet i Honningsvåg.

– For åtte eller ni år siden skulle jeg bygge en gangbru ved Pakkhusloftet. Der skulle jeg støpe et fundament til gangbrua, og tok med meg elektrisk blander og annet til støpingen. Etter å ha stått over bøtta og fått vondt i korsryggen, måtte det jo finnes en annen måte å gjøre dette på. Når jeg kom hjem, tegnet jeg en skisse. Så endte det med at jeg fikk laget en prototype. Med god hjelp fra Honningsvåg Mekaniske Verksted og ingeniør Tore Vedal, forteller oppfinneren til Finnmark Dagblads nettutgave.


– Genial oppfinnelse

Bonde Jørn Suhr i Alta er blant de få som har fått testet ut prototypen til Steinar Olsen. Han er strålende fornøyd med produktet.

– Det er rett og slett en genial oppfinnelse. Om man har små støpeoppdrag utenfor allfarvei, er den helt perfekt. Jeg har blant annet støpt fundament på hytta med den. Da gjorde også sønnen min på åtte mye av arbeidet. Nå skal jeg bruke den til å støpe fast gjerder på beite. Så den kan brukes til mange formål, skryter altabonden.

Oppfinneren er selv veldig fornøyd med tilbakemeldingene fra folk. Flere har allerede lagt inn bestilling på sementblanderen som vil veie 13,5 kilo og som kan flyttes rundt enkelt og uten avhengighet av strømtilgang.

– Det er rett og slett et eventyr. Vi har funnet produksjonssted i utlandet, ettersom produktet hadde blitt altfor dyrt for den vanlige forbruker om det hadde blitt produsert i Norge. Blant annet har paleontolog Jørn Hurum bestilt et eksemplarer av sementblanderen, sier Olsen. (ANB)

Artikkeltags