Felles front mot barnearbeid

Fra venstre stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap), administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, og LO-sekretær Renée Rasmussen snakker om norsk næringslivs ansvar for å forhindre og bekjempe barnearbeid.

Fra venstre stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap), administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, og LO-sekretær Renée Rasmussen snakker om norsk næringslivs ansvar for å forhindre og bekjempe barnearbeid. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Partene i arbeidslivet står sammen i kampen mot barnearbeid.

DEL

(Siste) Stadig flere bedrifter tar også ansvar.

– En problemstilling som ofte reises er virksomhetenes frykt for at barnearbeid skal forekomme i deres leverandørkjeder, sier Per N. Bondevik, leder i Initiativ for etisk handel (IEH) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

IEH bistår over 150 medlemsbedrifter, organisasjoner og offentlige virksomheter i deres arbeid med etisk handel.

IEH arrangerte nylig et seminar i samarbeid med Virke og LO, som var med på å stifte IEH, der det ble sett nærmere på hvordan man i Norge kan fortsette kampen mot barnearbeid.

Frans Roselaers fra nobelprisvinner Kailash Satyarthis organisasjon «The Global March» var blant innlederne, og også bedrifter som Ikea og Hennes & Mauritz var til stede.

– Vi er takknemlige for at temaet igjen har blitt satt øverst på dagsorden. Det hender vi møter virksomheter som tror at barnearbeid ikke lenger er et problem, men da må vi dessverre realitetsorientere dem, forteller Per N. Bondevik.

– Vi ser at virksomhetene som er medlemmer hos oss – og som jobber seriøst – synes det kan være vanskelig å avdekke barnearbeid. En ting er å sjekke fabrikken der varen lages, men hva med fabrikkene som produserte de ulike delene varen er sammensatt av, og hva med gården der eksempelvis bomullen ble plukket, påpeker Bondevik.

– Barnearbeid er i aller høyeste grad tema hos oss, og vi er også stolte over LOs egen historie i kampen mot barnearbeid. LO var en spydspiss i den internasjonale kampanjen mot barnearbeid som ble startet på 1990-tallet, og som har gitt de resultatene vi ser i dag, sier LO-sekretær Renée Rasmussen til ANB.

Fredsprisvinner Kailash Satyarthi og Global March var blant dem norsk og internasjonal fagbevegelse hadde tett samarbeid med.

– Men kampen er på ingen måte over. I vårt internasjonale arbeid, blant annet gjennom ILO, går kampen mot både barnearbeid og slavearbeid, kombinert med retten til å organisere seg, som en rød tråd gjennom alt vi gjør. Vi var med på å stifte Initiativ for etisk handel, og vi ser at det er en økende bevissthet i mange bedrifter og hos forbrukerne. Vi må bruke oppmerksomheten rundt fredsprisen for alt den er verdt i den videre kampen mot barnearbeid, sier Rasmussen.

– Angår alle

– Forbrukerne mener det er handelen som har ansvar for arbeidsforhold der varer er produsert. Det må handelen ta innover seg i større grad, sier adm. direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke til ANB.

– Barnearbeid angår alle. Næringsliv, fagforeninger og politikere må stå sammen i kampen mot dette. Norsk næringsliv har et ansvar. Norske aktører må stille spørsmål til sine leverandører om hvor varene er produsert og under hvilke forhold, og så stille krav. Etisk handel kan være et konkurransefortrinn for aktører som får bedre dialog og kvalitetskontroll med produksjonen, understreker Hammer Madsen. (ANB)

Artikkeltags