Børsnedgang

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet torsdag på 417,62 poeng, en nedgang på 1,25 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet torsdag på 417,62 poeng, en nedgang på 1,25 prosent. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

ESB-budskap ga mindre virkninger på Oslo Børs.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet torsdag på 417,62 poeng, en nedgang på 1,25 prosent.

Nedgangen fulgte samme mønster som de øvrige børsene i Europa, men var naturlig nok ikke like sterk.

I alt 40 selskap på hovedlista sank i verdi, blant dem Statoil (-0,69 prosent), DNB (-1,98) og Norsk Hydro (-3,18). Ti selskaper steg, mens sju selskap sluttet uendret etter en dagsomsetning på 3,2 milliarder kroner. Oljeprisen holdt seg stabilt over 106 dollar, og den norske krona var minst like sterk mot euro som tidligere i uka.

I analytikermiljøene var det mange som hadde ventet at Den europeiske sentralbanken ESB skulle kommet med tiltak som styrket euroen på denne torsdagen, men slik gikk det ikke. I stedet fastslo bankens ledelse at eurosonens problem er finanspolitikken og politikernes manglende handlekraft.

Ingen banklisens

DNB Markets sier i en markedskommentar at det viktigste i ESBs beslutning er at krisefondene i EU ikke vil få lisens til å fungere som bank. Heller ikke ESB vil kjøpe statsobligasjoner.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities sier til E24 at markedene har en tendens til å overreagere. Selv er han ikke skuffet over ECBs beslutninger. Han viser til de sterke erklæringene om at euroen skal reddes. Andreassen mener også at enstemmigheten i EUs sentralbank er viktig for de avgjørelser som skal tas fremover.

Sterk reaksjon

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sitter igjen med det inntrykk at banken kan komme med kraftige tiltak hvis betingelsene blir fulgt opp av politikerne. Betingelsene handler for det meste om budsjettbalanse og kutt.

Etter den første sterke reaksjonen nedover flatet også Oslo Børs noe ut mot stengetid. I USA sank imidlertid nivåene ganske kraftig de første timene etter handelen startet torsdag ettermiddag norsk tid. Rundt klokken 18 norsk tid lå det an til en nedgang på mellom 1 og 1,5 prosent på de tre viktigste indeksene.

I Oslo sank alle større selskap, men ikke mer enn de ofte gjør på en vanlig handelsdag. I Europa sørget skuffede investorer for et bredt fall. I Frankfurt sank DAX 30-indeksen 2,20 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris falt 2,68 prosent. Verst gikk det i Madrid, hvor aksjene stupte 5,16 prosent. (ANB-NTB)

Artikkeltags