Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal dette vaie i kommunen

NOME: Pride-flagget skal vaie både på Ulefoss og i Lunde.

Det ble bestemt i Nome kommunestyremøte tirsdag kveld, etter en interpellasjon fra John Gramstad (Ap). Han fremmet forslag om innkjøp av to Pride-flagg. Ett for hvert tettsted. Det skal vaie fra 18. til 27. juni i kanalkommunen.

– Fryktelig trist

Det ble møtt med stor velvilje, med et unntak.

– Det er fryktelig trist hvis dette flagget skal vaie i vår kommune. Det er ikke greit, og det går altfor langt. Det kristne Norge er ikke begeistret for å flagge for noe annet enn det norske flagget, innvendte Sondre Melås (Frp).

Han ble alene om det synet, og var den eneste som stemte imot.

– Du er ikke talsmann for Kristen-Norge. Jeg kommer til å stemme for flagget, påpekte Ole Melteig (Høyre).

Med stor iver gikk også Kristoffer Sannerholt (SV) inn for interpellasjonen fra Gramstad.

– Du kom meg i forkjøpet. Jeg tenkte på det samme. Jeg står for å heise flagget, og vi flagger det nå.

Det kom også støtte fra Lisa Heitun Mikkelsen (MDG).

– Jeg blir veldig glad for å heise dette flagget, påpekte hun i sitt siste kommunestyremøte. Hun skal flytte til Tønsberg, og trer dermed ut av politikken i Nome halvveis i sin periode. Claus Andersen overtar hennes plass.

– Du har vært et friskt pust, og tilført kommunestyret mye, påpekte ordfører Bjørg Tveito Lundefaret og ga henne en blomsterbukett.

Ikke forbud

I fall noen skulle være i tvil: Det er ikke forbud i norsk lov mot å flagge med andre flagg enn det norske, samiske eller regionale flagg. Det skriver nrk.no

Pride-flagget får ikke henge fritt. Og for dem som måtte lure: Ja, det er tillatt for offentlige bygg å bruke andre flagg enn det norske og samiske.

Det har i lang tid vært anledning til å flagge med andre flagg ved spesielle anledninger, hvis det foregår arrangementer der. For eksempel kan en kommune heise Pride-flagget under Pride-arrangementer eller FN-flagget om de markerer FN-dagen.

Og en ny flagglov på vei gjennom i Stortinget liberaliserer dette enda mer. Et flertall har nå gått inn for at man skal kunne flagge med andre flagg selv om det ikke foregår noe spesifikt arrangement.

En rekke steder i landet har Pride-flagg vært utsatt for sabotasje.