Nå skal Bibliosista få ungdom til å lese

SKIEN: For å få ungdommen til å lese flere bøker lanseres en helt ny tjeneste på Instagram og Snapchat – Bibliosista. – Målet er å bygge opp flere følgere og få flere unge til å lese, sier jenta som skal styre det nye tilbudet.

DEL

Prøveprosjektet er et samarbeid mellom Appelsinia litteraturfestival (Skien kommune), Skien bibliotek og Fylkesbiblioteket for Vestfold og Telemark.

– Alle sier at ungdommen ikke leser, det vet vi ikke er helt sant. Noen leser mye, andre leser litt og atter andre leser ingenting, sier rådgiver Helle Riis i kulturavdelingen i Skien kommune.

Hun forteller at de så gjerne vil nå disse ungdommene med boktips og anbefalinger for å få dem til å lese enda mer, men ikke helt har visst hvordan de skal gå fram.

– De hører jo ikke på oss voksne og så ser vi jo at Helsesista har hatt stor suksess med å nå ut til ungdom med helserelaterte spørsmål, så vi tenkte at vi knabber det navnet og lager en vri på det.

Fra ungdom til ungdom

Dermed ble Bibliosista lansert på de sosiale mediene Instagram og Snapchat for å nå ungdommene der de er. Men både Helle Riis og spesialbibliotekar Vibeke Stokka ved Vestfold og Telemark fylkesbibliotek ønsket at boktipsene måtte komme fra ungdom. Dermed søkte de etter en ung person som kunne styre disse kontoene og legge ut boktips.

– Ungdom hører på ungdom. Vi ønsket en person som kunne det digitale språket som ungdommen kan, med emojis og alt som hører til slik at de får tips om bøker de bare må lese rett inn på skjermen.

Hvem denne personen er vil de ikke røpe, men «sista» i navnet tyder på at det er en ung jente som står bak, og TA har fått en liten prat med henne.

Liker å lese

– Jeg har likt å lese så lenge jeg kan huske og leser en til to bøker i uka. Det kommer litt an på hvor relevant det er i forhold Instagram og Snapchat-kontoen, forteller Bibliosista, som er elev ved en videregående skole i Grenland.

Selv om det blir mye ungdomsbøker i forbindelse med denne jobben er hun også glad i forfattere av mer voksen litteratur, som Jane Austen og Sylvia Plath.

– De første bøkene jeg begynte med var Harry Potter-serien, som så mange andre. Av nyere ungdomsbøker er jeg veldig glad i Helene Uris ungdomsbøker og Stephen Chboskys «Fordelene ved å være veggpryd». Den siste er en bok alle burde lese, anbefaler hun.

Bibliosista er allerede i gang med å legge ut tips og anbefalinger på de nevnte sosiale mediene, og har fått flere tilbakemeldinger allerede.

– Det er et lite bokmiljø der ute som gir meg tilbakemeldinger. Nå er målet å bygge opp flere følgere og få flere unge til å lese.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kontoene på Snapchat og Instagram har allerede fått rundt 200 følgere, men både Helle Riis og Vibeke Stokka håper at flere skal begynne å følge dem.

– Det er hennes anbefalinger, men vi hjelper henne litt på veien med bøker og tips. Det er opptil henne å sile det ut, forteller Stokka. Hun legger til at det også handler om å formidle riktig bok til riktig leser.

– Vi håper jo at hennes anbefalinger vil trigge noe hos de yngre leserne som gjør at de bare må sluke dem, smiler Helle.


Artikkeltags