Den siste måneden har vært blodig på børsen. For dem som er opptatt av slikt. Verdien på aksjene har stupt. Og antakelig burde flere følge med – fordi for mange av oss så er pensjonen som vi skal få avhengig av hvordan ting utvikler seg. Mange av disse fondene som man har investert pensjonen sin i – har investeringsprofil der du kan sette sammen porteføljen etter risiko. Fra 100 prosent aksjer og nedover. Det man er relativt sikker på er at om man har 100 prosent aksjer så svinger det noe voldsomt. Om man har 100 prosent obligasjoner, eller sånne spareprodukter, så er risikoen svært liten. Men det er også avkastningen. Så det kan hende at det står mellom om du skal ha to prosent eller 10-15-20 prosent avkastning på sparepengene dine. 
 Er du så heldig at du har en million kroner og utslagene på dine fond er på snittet, altså indeksen på Oslo Børs, så har du tapt 34700 kroner siste uken. Mens du kan ha tjent 57600 siden nyttår. Og uansett har du verken tapt eller vunnet noe som helst før du eventuelt realiserer tapene eller gevinsten. 
 Så kan du sikkert lure på hvorfor jeg er opptatt av dette. Saken er den at mans «vanlige folk» i alle år har vært svært tilbakeholdne med å investere i aksjer og den slags, har de rike blant oss både tatt risiko og gevinst. De rike blir rikere. De fattige blir også rikere, men i et helt annet tempo. Og med lovpålagte pensjonsregler, der alle bedrifter er forpliktet til å sette noe penger i pensjon for sine ansatte, begynner det faktisk å bli ganske viktig å følge med. 
 I øyeblikket er verdensøkonomien, og norsk økonomi, svært utrygg. Takket være han villmannen i Washington, villmannen i Moskva, villmennene i London og villmannen i Beijing, samt villmennene i Teheran, så svinger det enormt. Og takket være disse, og noen til, så svinger også oljeprisen noe voldsomt. Hvilket slår rett inn på Oslo Børs. Husker du 16. mai? Selvfølgelig husker du dagen før vår vakre nasjonaldag. Siden da, for drøye to uker siden, har oljeprisen stupt med 16.27 prosent. 
 Når man utover det også har noen katastrofale algeangrep på oppdrettsnæringen i Nord-Norge, så kan det altså gå direkte utover pensjonen din. Det er ikke behagelig å tenke på at giftalger og den giftige tungen og twitterfeeden til president Trump skal avgjøre hvordan min pensjonstilværelse blir. Om man er langsiktig og baserer seg på historien, så sies det at aksjer alltid trumfer de mer sikre rentebærende papirene. Det stemmer sikkert nå også. Men man vil jo gjerne unngå nedturene, uten å gå glipp av oppturene. Så da er vi omtrent like langt. 
 Likevel er mitt råd, og gode råd er rådyre, mens mine bare er velmente, mitt råd til deg nå er å følge litt med. Og om du er redd for pensjonspengene dine som står ett eller annet sted, så er det bedre å ta ned risikoen. I alle fall så lenge Trump driver sånn omtrent 50 forskjellige «kriger» og kriger parallelt. Ikke minst mot toppolitikerne i eget land. Det er ikke bare i privatlivet den mannen ser ut til å ha litt vel mange baller i luften.