– Det føles trygt å planlegge videre, forteller daglig leder Merete Franz i Litteraturhuset i Skien (LIS), selv om hun innrømmer at hun holder pusten litt også.

Vårprogrammet var klappet og klart og alt lå til rette for en herlig vår på Litteraturhuset, men så kom nedstengningen og ildsjelene bak programmet er ikke like sikre lenger.

– Vi håper det siste utbruddet roer seg raskt, fastslår hun.

Allerede 19. januar skal det første arrangementet gå av stabelen i Ibsenhuset.

Godt 2021

Litteraturhuset har hatt et godt år tross pandemitid og usikre tider. Noen av vårens forfattermøter ble flyttet til høsten og gjennomført på en sikker og god måte. Nå får Franz et snev av déjà vu.

– Vi er veldig fornøyd med 2021, selv om vi ikke hadde det samme publikumstallet som tidligere. Vi merker at de store, trygge og gode navnene har trukket mest publikum, men vi ønsker ikke å bare være et sted for blockbustere, men også smalere og ikke fullt så kjente forfattere, oppsummerer hun.

Ønsket å komme tilbake

– Vi starter allerede 19. januar med «Skarpe streker og giftige penner» med Knut Nærum og Erle Marie Sørheim.

Franz kaller dem «dynamitt på scenen» og lover høy temperatur om satire og karikaturer.

– I dagens krenkekultur er dette enda viktigere for samfunnsdebatten, mener hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


I januar er det også lagt opp til en av vinterens storsatsinger nemlig krimfesten «Mørketid», der flere av landets beste forfattere skal vise fram ulike sider av krimsjangeren.

– Vi ønsker å borre litt i sjangeren. Hvorfor krimforfattere er mer plotdrevne og kanskje oppleves som mindre litterære. Det blir underholdende, lover hun og fortsetter:

– Visste du at da Jørn Lier Horst var politimann hadde han mye å gjøre med VG-journalistene Jon-Inge Hansen og Geir Fraggell? I en av bøkene hans ble de to herrer til en journalist som heter Geir Inge ...

De tre skal delta i en samtale om uløste, lokale krimsaker på arrangementet. Og krimfesten skal som navnet tilsier, ende i en fest på Parkbiografen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Høy kvalitet

Resten av vinteren kommer arrangementene på rekke og rad, både svært kjente og litt mindre kjente forfattere. Felles for dem alle er at kvaliteten er høy. Og de vil gjerne komme til Skien. Det er Franz ganske stolt av.

Linn Ullmann kom hit med sin første bok «De urolige». Nå kommer hun med oppfølgeren «Jente, 1983» i det som skal bli en trilogi.

– Hun ville gjerne komme tilbake til Skien. Hun fikk gode erfaringer med Litteraturhusets publikum sist hun var her. Faktisk så er det lydhøre og varme publikummet i Skien ganske berømt i litterære kretser. Vi er stolte av publikummet vårt!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Videre blir det konsert, kvinnekamp og dagbøker som format. Hele 20 forfattere skal besøke Skien innen utgangen av april, før vårsesongen avsluttes med Litteratur i Lunden i juni. Her er programmet ikke klart, men Merete Franz lover at det skal bli bra.

– Vi gleder oss i hvert fall veldig! avslutter hun og krysser fingrene.

Fakta

Vårprogram Litteraturhuset i Skien

Sted: Ibsenhuset

19. januar «Skarpe streker og giftige penner» med Knut Nærum og Erle Marie Sørheim

29. januar «Mørketid – en kriminell helaften» med Helene Flood, Nikolaj Frobenius, Johan Harstad, Jørn Lier Horst, Merete Junker, Trude Teige, Jon-Inge Hansen, Geir Fragell, Anne Spånem og Ørjan N. Karlsson. Programleder er Sarah Natasha Melbye.

4. februar Konsert og bokprat med Stein Torleif Bjella og Stian Johansen

8. mars Kvinnedagen 2022 med hovedtaler Mia Landsem, appell v. Linda Pettersen (Norsk Folkehjelp) og prosalong med Kristin Fridtun og Mona Høvring

3. april «Mine venner». Monica Isakstuen og Mona B. Riise diskuterer førstnevntes bok i anledning Riksteatrets turné med denne.

20. april «Dagbøker». Liv Køltzow og Lars Vik snakker Marta Breen om dagbøker og fiksjon.

27. april «Fragmenter fra fortid». Linn Ullmann i samtale om sin nye roman «Jente, 1983».

15. juni Litteratur i Lunden. Avslutning. Program ikke klart.