Nå kommer tv-serien om rånerne: – Verdenen ble veldig ekte

Rånermiljøet i Bø danner bakteppet for den nye dramaserien som starter på NRK torsdag denne uken.

DEL

Serien på åtte episoder er skrevet, regissert og produsert av telemarkinger og kan derfor kalles et ekte telemarksprodukt. Det er produksjonsselskapet Fenomen tv film og scene som står bak dramaserien som har fått navnet «Rådebank».

Manusforfatteren Linn-Jeanethe Kyed fra Ulefoss og regissør Daniel Fahre fra Skien lagde sammen bilfilmen «Born2Drive» som både ble en stor kritiker- og publikumssuksess i fjor.

– Det har vært hektisk siden innspillingen startet i august til serien var ferdig klippet i januar. Et rotterace, forteller Daniel Fahre.

Bø-folk stilte opp

I serien er det GT og gjengen hans det skal handle om, men selv om handlingen utspiller seg i rånermiljøet er det ikke bilkjøring det handler om.

Hovedpersonen GT eller Glenn-Tore, er en tjueåring fra Bø som lever livets glade dager med gromme biler og venner helt til dama slår opp. Selv om GT takler bruddet greit drømmer han om å vinne henne tilbake. Hovedrollen spilles av Odin Waage som blant annet var med i TV-serien «Øyenvitne» i 2014.

– Det har vært veldig gøy å filme serien i Bø. Det føltes trygt, og folk i Bø er veldig hjelpsomme. Vi fikk komme inn overalt og rånerne stilte opp. Det samme gjorde revymiljøet og Sagavoll folkehøgskole, forteller Fahre og fortsetter:

– Vi fikk for eksempel filme inne på sjefens kontor på Bø Auto under arbeidstida, og kunne følge hovedkarakteren med kamera gjennom verkstedhallen mens de ansatte sto og jobbet på bilene. Verdenen ble veldig ekte med håndholdt kamera og naturlig lys.

Forskjellen fra å filme ekte mennesker som i «Marcus & Martinus» og Oliver Solberg i «Born2Drive» er ikke så veldig stor, synes han.

– Jeg har drømt om å jobbe med skuespillere siden jeg begynte å jobbe med film og selve produksjonsprosessen er å¨mange måter ganske lik. Nå var forskjellen at vi hadde drillet inn alle scenen før filmingen startet, og at vi var et større crew på opptak.

Mottakelse

Nå gleder han seg til å se hvordan dramaserien blir mottatt. Etter to store filmproduksjoner i «dokudramasjangeren» som begge har vært store suksesser på kino er det litt annerledes å ha premiere på NRK TV.

– På kino blir man målt opp mot antall solgte billetter, mens her er det først og fremst seerne som gir tilbakemelding. Vi har hatt førpremiere sammen med rånermiljøet i Bø der de kjente seg selv igjen. De ga oss gode tilbakemeldinger foran premieren, forteller regissøren.

Nå håper han at selv om målgruppa liker den vil tv-serien favne bredere og nå et større publikum.

– Det vil selvfølgelig være en del bilsekvenser og slike ting, men selve historien vil de fleste kjenne seg igjen i.

Ny sesong

Fahre håper uansett at serien vil bli så populær at han kan lage en sesong 2.

– Det er noe vi konkret jobber med i tillegg til andre spennende prosjekter i Fenomen. Selv prøver jeg hele tiden å utvikle meg faglig og bli flink til å jobbe raskt og effektivt med de ressursene jeg har til rådighet. Jeg er jo litt perfeksjonist og har alltid ting jeg vil få til bedre.

Helt siden Fahre og produsent Tom Marius Kittilsen startet Fenomen på et kontor i Porsgrunn har de hele tiden utviklet seg. Store norske kinosuksesser, en Amandapris, og nominasjon til Gullruten er noe av det de to har fått til. Og selv om Fahre en gang i fremtiden kunne tenke seg å regissere en helaftens spillefilm er ikke det noe han tenker på til daglig.

– Det er selvfølgelig et mål, men jeg lager gjerne tv-serier også, jeg. Her kan man ofte gå dypere inn i karakterene enn det man kan i en spillefilm. I Fenomen har vi uansett flere spennende prosjekter i tiden fremover. Jeg koser meg bra.

Rådebank

Rådebank skyldes for stor klaring mellom råder og veiv grunnet slitasje på lager (Dårlig oljetrykk osv), dette fører til at råden slås mot lageret og man får en høylytt bankelyd i motoren. Dette er naturlig nok uavhengig av tenning og bensinens oktantall.

Kilde: Wikipedia

Artikkeltags