Gå til sidens hovedinnhold

Nå er arkeologene i gang: - Håper på et tresifret antall graver

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Den arkeologiske utgravingen på Landmannstorget er i gang. - Vi håper og tror på et tresifret antall graver, sier NIKU.

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) var på plass onsdag for å starte gravingen etter en kirkegård fra middelalderen. Skien kommunes gravearbeider med ny vann- og avløpsledning ble stoppet i fjor høst da det ble gjort funn av gravrester.

Venter spent

Rett under asfalten i Kongens gate er NIKU sikre på å finne gravrester, men hvor mange og fra hvilken tidsperiode vet de fortsatt ikke.

- Vi er spent på hva som ligger her. Vi regner med å avdekke 75 graver, men det kan være halvparten eller dobbelt så mange. Kirkegården kan være fra 1100-1200-tallet og fram til 1800-tallet, sier Gorm Seljeseth.

Tidligere undersøkelser fra 2017 og 2018 anslår at det kan være 70-150 graver på området, og NIKU tror gravene stammer fra en kirkegård som ble etablert på 1300-tallet.

- Det er vanskelig å si, men vi tror og håper på et tresifret antall graver, sier feltleder Lars Haugesten i NIKU.

- Da Landmannstorget ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet, virker det som at gravene på toppen ble fjernet, men akkurat i Kongens gate ligger gravene høyt oppe, bare snaut 40 cm under asfalten. Det viser funnundersøkelsene vi har gjort tidligere, forklarer han.

Åpner området for publikum

Gravingen fortsetter fram til slutten av juni. I løpet av denne uka vil det settes opp et telt over utgravingen, men det er ikke for å skjule eventuelle funn.

- Vi dekker til området med et telt for å unngå at regnvær vasker bort funn, sier Karin K. Lindboe.

Hver torsdag i juni vil NIKU åpne utgravingen for publikum, der arkeologer vil være til stede og fortelle om arbeidet.

Stengt fram til høsten

Kongens gate som ble stengt mandag, skal være stengt fram til høsten. Etter at de arkeologiske utgravingene skal være ferdige i slutten av juni, starter prosjektet med å bygge nytt kollektivknutepunkt og park på Landmannstorget.

Kongens gate fra Skistredet til Hesselbergs gate vil være stengt i hele perioden, mens fra krysset Hesselbergs gate til Holbergs gate vil det være stengt fra neste uke og i tre uker. Etter det vil det være lysregulert kjørefelt i én retning. 

Parkering vil ikke være mulig rundt Landmannstorget i denne perioden, og Bygarasjen er stengt 25. og 26. mai.