Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det gratis skolefrokost

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Ved alle videregående skoler i Vestfold og Telemark skal det serveres gratis skolefrokost. Og Ap, SV og Sp garanterer mer eller mindre at ingen videregående skoler skal legges ned de neste fire år. Samtidig utvides fylkesutvalget fra 13 til 15 medlemmer for å få plass til Miljøpartiet de Grønne.

Nei til opprettelse av flere privatskoler, nærskoleprinsippet skal ligge fast og det skal serveres gratis skolefrokost ved alle de videregående skolene. Det er noe av det Ap, SV og Sp lover for de neste fire årene når det gjelder styringen av det nye fylket Vestfold og Telemark. Men om det blir havregrøt eller et noe mer utvidet tilbud, det sier samarbeidsavtalen ingenting om.

Ikke skolenedleggelser

De tre partiene er enige om en politisk plattform. Der man blant annet mer eller mindre garanterer at ingen videregående skoler vil bli lagt ned de neste fire årene. Dette kan bli viktig både de videregående skolene både i Seljord, Holmestrand og Sande.

– Vi er enige om at alle partiene må være enige hvis det skal bli en nedleggelse, sier Kathrine Kleveland.

– Det vil også bli viktig å forsterke det psykososiale arbeidet på skolene, sier Mette Kalve.

Utvider fylkesutvalget

Da Høyre før valget fremmet forslag om å utvide det nye fylkesutvalget fra 13 til 17 representanter vendte både Senterpartiet og Arbeiderpartiet tommelen ned. Det var ikke aktuelt å bli med på.

Men etter valget fikk Ap, Sp og SV en telefon fra Miljøpartiet de Grønne om det var mulig å få til et valgteknisk samarbeid. Og da var ikke veien lang for å utvide fylkesutvalget fra 13 til 15 representanter. Med de kostnadene det innebærer.

– Hvorfor var det viktig for dere å utvide fylkesutvalget for å få med Miljøpartiet?

– Jeg er litt usikker på hvor mye jeg skal gå i dybden på det du spør om. Men ja. Det er riktig at vi fikk en telefon etter valget fra Miljøpartiet de Grønne med spørsmål om et valgteknisk samarbeid. Det er grunnlaget for at fylkesutvalget nå blir utvidet til 15 medlemmer, sier påtroppende fylkesordfører, Terje Riis-Johansen.

Riis-Johansen prøvde også andre begrunnelser til nødvendigheten av å øke utvalget.

– Vi så vel at 13 representanter var litt snaut. Vi må være ærlige på at ting er litt annerledes nå. Vi skal gjøre noe som ikke er gjort før. Det å skulle få en bredde er viktigere enn noen gang, sier Riis-Johansen.

Utvalgsledere på plass

Med utvidelsen av fylkestinget til 15 medlemmer vil Arbeiderpartiet få fem representanter, Senterpartiet to, SV en plass og Miljøpartiet de Grønne en plass. Hvordan opposisjonen legger kabalen er foreløpig usikker.

Det er avklart at Ådne Naper, SV, skal lede hovedutvalget for klima, areal og plan. Mette Kalve, Ap, skal lede hovedutvalget for utdanning og kompetanse.

Arve Høiberg, Ap, skal lede hovedutvalget for samferdsel, Maja Foss Five, Ap, skal lede hovedutvalget for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett mens Truls Vasvik skal lede hovedutvalget for næring, reiseliv og internasjonalt arbeid.

Sven Tore Løkslid blir fylkesvaraordfører, Terje Riis-Johansen fylkesordfører og Kathrine Kleveland gruppeleder for Sp.