Det er alltid en gladnyhet når vi får vite at færre telemarkinger drukner.

I en pressemelding viser Redningsselskapet til tallene for drukninger i Norge i juli 2022. Statistikken viser at det ikke har vært en eneste drukning i hele Vestfold og Telemark i Juli.

Dette følger en trend på statistikkene til Redningsselskapet. Siden 2017 har vi sett færre og færre drukninger i Telemark.

Statistikkene viser at det var 16 dødsfall i 2017, 13 i 2018, syv i 2019, seks i 2020, fem i 2021, og bare en i hele 2022.

Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging, sier også at det er en mulig drukning til.

– Vi har registrert én til nå, men det er ukjent om dette er faktisk en drukning ennå. I alle fall oppdaterer vi det i vår neste pressemelding.

Vil forebygge

– Vi pleier jo egentlig å se en ganske jevn distribusjon av drukninger utover fylkene, men Telemark skiller seg selvfølgelig litt ut her nå, forklarer Krangnes.

Ifølge statistikkene er det kun Innlandet som ellers bare har en drukning. De fleste andre fylkene ligger på cirka fire eller fem hver i så langt i år.

På spørsmål om hun kjenner til noen mulig årsak til de lave tallene i de siste årene, er det ikke så lett å svare på.

– Det er jo ikke så veldig enkelt å si konkret hvorfor Telemark har så få drukninger i år. Men vi ser jo det absolutt som en positiv trend, og vi vil prøve å holde den trenden.

– Så det er bare tilfeldig?

– Tja, det hjelper jo sikkert at vi har slått oss sammen med Securmark. Det er lettere da å gå sammen og forsterke oss med tiltak og mannfolk.

TA spør litt om hva slags tiltak det er snakk om her.

– Det er kanskje litt prematurt å si nøyaktig hva det innebærer. Det jeg kan si er at omtrent 40 prosent av drukninger er av voksne i 60+-alderen, selv om de tilsvarer bare 22 prosent av befolkningen, så det blir nok litt fokus på de godt voksne der.