Tar frem glemte folketoner

Artikkelen er over 15 år gammel

Kvederen Ingvill Marit Buen Garnås fra Bø har gitt ut sin aller fø rste cd. I løpet av 55 minutter kaster hun lys over folketoner som næ rmest er glemt. Utgivelsen blir en flott fødselsdagsgave til seg sjø l, siden hun fyller 30 om få dager.

DEL

Plata med 18 kutt bærer navnet «På Grønalihei» som i henhold til M.B. Landstad er en poetisk benevnelse på jorden. Ingvill Marits cd-debut er gitt ut på «Nyrenning», onkel Knuts forlag i Tuddal. Det har tatt henne to målrettede år og drøye 100 000 kroner for å få produksjonen ut.

- Jeg hadde fått tilbud fra flere utgivere, men jeg er glad for at jeg valgte selskapet til onkel Knut. Det må være en klar fordel å bli gitt ut på et selskap hvor kompetansen innen folkemusikk er så betydelig.

LINDEMANN

Mye av den musikken som presenteres på plata stammer fra områder som Heddal, Gransherad og Tuddal. Områder som det ikke er satt spesielt sterkt folkemusikklys på. I stor grad er melodiene hentet fra nedtegnelser Ludvig Mathias Lindemann gjorde i perioden 1860 til 1861. For debutanten må dette føles ganske spesielt. Hennes tip-tip oldefar fra Tuddal, Torstein Vaale, sang for Lindemann som skrev ned notene. Å påstå at Ingvill Margit Buen Garnås er arvelig belastet, er egentlig ganske lett.

- Jeg har aldri følt noe press fra familien, men når du er født inn i en uttrykksform... Mor (Agnes Buen Garnås red.anm) har selvfølgelig vært en viktig kilde for meg, men hun har alltid pekt på viktigheten av å høre på andre musikktyper.

EN ENSOM SAK

Buen Garnås har valgt å presentere sin musikk som rene soloinnslag, akkompagnert av Harald Høyviks ensome bass, broder Per Anders hardingfele og Anders Erik Røine på gitar. Røine er også platas produsent. I følge produsenten, traff han Ingvill Marit et sted på veien.

- Å være kveder kan være en ensom sak. Av den grunn bestemte jeg meg for å spille inn enkelte kutt med en del tonefølge, men dette er likevel et typisk soloprosjekt.

ET STORT HVORFOR

Ingvill Marit er til daglig planlegger i Ringebu kommune, men hun kunne godt tenke seg å leve av musikken.

- Jeg føler at denne utgivelsen er viktig. Mye av det jeg presenterer er omtrent helt glemt. Dette er mitt bidrag til å løfte denne skatten fram i lyset. Mitt håp er at folk blir nysgjerrige og begynner å grave i denne delevis glemte kunstskatten bestående av ballader, gamle stev og voggeviser. Mesteparten er det veldig få som har hørt før.

- Hvorfor ble denne musikken glemt?

- Kan du skjønne det? Den er jo så vakker, sier Ingvill Marit Buen Garnås til TA.

Vi har bare rukket å spille gjennom de 18 kuttene en gang. Etter første gjennomkjøring framsto plata som klart vakker. Bruk av instrumenter til kvedingen var udelt positivt og boka som følger plata var rett og slett flott. Kari Løvaas har gjort en flott jobb her.

Artikkeltags