Skal gjenreise folkemusikken

Artikkelen er over 15 år gammel

Telemark Folkemusikklag vil etablere ny giv i folkemusikkmiljøet og rekruttere nye utøvere. Et nytt styre er på plass, og allerede neste helg, 18. og 19. oktober, trår Fjellrosa spel og danselag på Notodden til med høstkurs i dans og felespill.

DEL

Telemark Folkemusikklag er en paraplyorganisasjon for 17 lokallag. 50-årsjubileum ble feiret i 2003, og medlemsmassen teller nå 550 mennesker. Til tross for lang eksistens har laget levd en relativt anonym tilværelse.

LA OM KURSEN

- Vi ble nødt til å si opp en folkemusikkonsulent i fjor fordi vi ikke har økonomi til en slik stilling, og dette førte til en omlegging i laget. Vi har laget en opptrappingsplan for å rekruttere barn og unge, og for å få opp miljøet generelt, sier leder Hans Frømyhr fra Notodden.

Et av tiltakene er vår- og høstsamlinger rundt om i fylket i regi av lokallagene. Søknader om arrangementer og støtte til disse kan søkes via fylkeslaget.

I forbindelse med Telemarksfestivalen arrangerte dessuten folkemusikklaget kurset UngFolk i Seljord med 25 deltakere fra fjern og nær.

- Samarbeidet med Telemarksfestivalen vil trolig fortsette, opplyser Frømyhr.

VIL HA MER DANS

Neste helg er det spill og dans på Skoland kulturpark i Storgata på Notodden. Folkemusikkmiljøet ser det som spesielt viktig å øke interessen for folkedans. Olav Sem skal være hovedinstruktør i springar og gangar, mens spillemennene Torgeir Straand fra Bø og Einar Øverland fra Notodden kurser i felespill. Kurset inkluderer en kulturkveld lørdag.

Kursene er primært ment for nybegynnere, men viderekomne kan også bli med. Påmeldingsfristen går ut tirsdag.

KJERNEOMRÅDE

- Fylkeskappleiken, som i år arrangeres i Bø 1. november, er et av hovedarrangementene våre. Det var flere kappleiker, stevner og samlinger før. Nå er det ikke så mye som skjer lenger. Aktiviteten har gått ned, særlig de siste ti årene, og støtten fra fylket blitt mindre. Vi samarbeider nå for å få en ny giv. Telemark er jo et kjerneområde for folkemusikken, sier Frømyhr og bekrefter at enkelte regioner i fylket stikker seg fram med mer aktivitet enn andre. Bø og Vinje er steder der det tradisjonelt har vært større aktivitet innen folkemusikkmiljøet.

Frømyhr er glad for at styret for første gang på lenge er bredt sammensatt av folk, fra Langesund til Seljord.

- Samlingene er ment å gå på rundgang i hele fylket, og jeg håper folk i Øst-Telemark ser interessen av å være med 18. og 19. oktober.

Artikkeltags