Minneverdig 50- årsfeiring i Vinje

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Vinje Spilemannslag ble oppretta i august 1953. Lørdag feiret de 50 å r med dans, fest og selvsagt hardingfelespill. Med artister fra øverste hylle ble dette en minneverdig kveld.

DEL

Det var rundt 100 hardingfeleentusiaster som hadde funnet veien til Vinjehuset lørdags kveld. De visste ikke mye om hva som kom til å skje denne kvelden siden arrangøren, Torbjørn Lyngstad, var svært hemmelighetsfull med programmet på forhånd.

Spente var de vel alle på hvem de tre store spillemennene som skulle dukke opp i løpet av kvelden var, men mer visste de ikke da de satte seg i salen.

TO SLÅTTER

Konserten åpna med at Spilemannslaget spilte to slåtter mens leikarringen underholdt med dans. Etter dette ble de som hadde vært med i Vinje Spilemannslag fra begynnelsen. tatt opp på scenen der de fortalte historier om hvordan det hele starta og hva de vært med på i løpet av åra.

Grunnen til at de stifta dette laget var at det var så mye trekkspill på festene den gang, og de fikk nesten ikke lov til å spille hardingfele i det hele tatt. Etter hvert ble det flere folk som ville være med og det tok ikke lange tida før de fikk oppdrag både her og der. Plater spilte de også inn, og selv om det var noen andre som tok initiativet til innspillingene, «så hadde vel me litt med det å gjera me og, sidan me spela» sa Tarjej Romtveit og smilte.

Det er lett å se at guttene som startet dette laget fortsatt har det utrolig gøy sammen. Gode historier om gamle dager kom på rams og brakte frem latteren i alle og enhver.

Torbjørn Lyngstad, formann i Spilemannslaget, forteller oss at en av hovedgrunnene til å feire denne kvelden er å hylle de som starta det hele. Øystein Romtveit spilte for å hedre de gamle medlemmene og ikke minst alle de som har gått bort gjennom åra. De tre store spilemennene Jan Beitohaugen Granli (Valdres), Per Anders Buen Garnås (Bø) og Daniel Sanden Varg (Setesdal) var også invitert for å gjøre kvelden ekstra spesiell.

Ellers var dette et såkalt spellemannsmøte, der spellemannslag fra hele Norge kom sammen for å spille og ha det moro. Eller som Lyngstad kalte det – «ein konsert med spil og spilemenner, lagssöge og rispur».

Mange av artistene hadde vunnet landskappleiken så dette ble en skikkelig gallakveld for folkemusikk interesserte.

Etterpå var det klart for middag der prolog fra 25 års jubileet ble lest opp, og de som ville kunne komme med hilsninger til laget og spellemennene. På alle bordkorta var det inngravert et stev og viss man leste opp stevet for en spellemann så fikk man en slått tilbake.

Elles var det kveding av Halvor Nordjordet fra Rauland og etter middagen var det dans og fest til langt på natt. En fest med bare hardingfele spill¿

Artikkeltags